Imenovana predsednica Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu

Sudija, pravnik i naučni radnik iz Bugarske, Ekaterina Trendafilova, imenovana je danas za predsednika specijalizovanih sudskih komora za ratne zločine na Kosovu. Odluku o imenovanju donela je šefica Misije EULEX-a, Aleksandra Papadopulou. Predsednik specijalizovanih komora odgovoran je za sudsku upravu ovih komora i vrši druge dužnosti koje mu zakon stavlja u nadležnost. Predsednik je ujedno i predsedavajući sudija panela Vrhovnog suda specijalizovanih komora. Trendafilova stupa na dužnost u januaru, a mandat joj traje četiri godine. 

"Istinski sam počastvovana time što sam postavljena za prvog predsednika specijalizovanih veća Kosova. U ovom odsudnom trenutku na samom početku postojanja Specijalizovanih veća, imam tu privilegiju da mi je poveren zadatak rukovođenja ustanovom. Svesna sam ogromne odgovornosti da se pred Specijalizovanim većima osigura primena najboljih iskustava iz sudske prakse, te da se putem pravičnog i nepristrasnog postupka obezbedi pravda kako onima koji su pozvani na odgovornost, tako i žrtvama navodno počinjenih zločina, kazala je, nakon svog imenovanja, Trendafilova. 

"Nameravam da ovu ulogu ostvarim radeći nezavisno, odlučno i energično, i angažujući sve svoje sposobnosti. Apsolutno je ključno da ostvarimo svoj zadatak na efikasan, profesionalan, te bezbedan način," dodala je, takođe.

Ekaterina Trendafilova je sudija, pravnik i naučni radnik iz Bugarske sa obimnim iskustvom iz oblasti međunarodnog krivičnog prava, krivičnog prava, krivičnog procesnog prava i ljudskih prava. Obavljala je funkciju sudije u Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) od 2006. do 2015. Do stupanja na dužnost u MKS-u, bila je profesor krivičnog prava i pravosuđa na Sofijskom univerzitetu, zamenik okružnog tužioca u Okružnom sudu Sofije, kao i ekspert za pitanja krivičnog prava i standarda ljudskih prava pri Parlamentu, Vrhovnom sudu i raznim ministarstvima u Bugarskoj.

Kraljevina Holandija ratifikovala je početkom decembra Sporazum sa Kosovom o Specijalizovanim komorama suda za ratne zločine, koji će biti smešten u ovoj zemlji. Sporazum stupa na snagu 1. januara. Takođe, početkom septembra Dejvid Švendimen imenovan je za Specijalnog tužioca suda za ratne zločine na Kosovu. 

Proces osnivanja Specijalnog suda usledio je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viliamsona. Ipak, Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija "u potpunosti poklapaju." Ovaj tim je takođe došao do "neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.