Nagrada žirija festivala Sandens za film CODA, Košnica najbolji strani film

CODA, film
Foto: Tanjug/Seacia Pavao/Sundance Institute via AP

Nagrada žirija ovogodišnjeg američkog festivala nezavisnog filma „Sandens“ (Sundance) dodeljena je filmu „CODA“, dok je nagradu za najbolji strani film dobila „Košnica“ rediteljke Bljerte Bašoli, o ženi koja se bori za život na patrijarhalnom Kosovu.

Film „CODA“ Šan Hejder, koja potpisuje režiju i scenario, o tinejdžerki koja mora da odluči da li će nastaviti da se bavi muzikom ili će ostati kod kuće da pomogne roditeljima i bratu koji ne čuju, izazvao je oduševljenje na društvenim mrežama.

Kompanija „Apple“ kupila je prava za prikazivanje filma za 25 miliona dolara.

Nagrada za najbolji dokumentarni film pripala je ostvarenju „Summer of Soul (…Or, When The Revolution Could Not Be Televised)“. Autor je muzičar Questlove, a priča je o festivalu u Harlemu za vreme Vudstoka 1969. godine.

Dokumentarac danskog autora Jonasa Pohera Rasmusena „Flee“, izbeglička priča o avganistanskom gej dečaku dve decenije posle dolaska u Dansku, nagrađen je u kategoriji najboljeg stranog dukumentarca.

Američki festival nezavisnog filma Sandens počeo je 28. januara u onlajn izdanju zbog pandemije, sa projekcijama u drajv-in restoranima i malim nezavisnim bioskopima.

Festival, čiji je osnivač legendarni glumac Robert Redford (84), obično se održava u januaru i februaru u planinama američke savezne države Juta.

Beta Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.