Projekcije filma „Dara iz Jasenovca” od danas u Gračanici

FOTO: Dom kulture „Gračanica”/Plakat

Dugometražni film „Dara iz Jasenovca” reditelja Predraga Gage Antonijevića biće prikazivan u Domu kulture „Gračanica” od danas pa narednih nedelju dana, tačnije do 2. decembra, saopšteno je iz ovog Doma kulture.

Kako su pojasnili organizatori, projekcije filma su, zbog epidemiološke situacije zakazane za 12 časova radnim ranima, a vikendom za 14.

Istakli su takođe da su posetioci u obavezi da nose zaštitne maske.

Cena karte za projekcije iznosi 250 dinara.

„Dara iz Jasenovca”, prvi dugometražni igrani film o Jasenovcu, reditelja Predraga Gage Antonijevića i scenaristkinje Nataše Drakulić, govori o dvanaestogodišnjoj devojčici Dari koja sa svojom majkom i dva brata nakon ustaško nemačke ofanzive na Kozari završava u koncentracionim logorima. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata, pojasnili su organizatori radnju filma.

Dodaju da su svi događaji u filmu pisani na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša.

„Izuzetno sam uzbuđen da će naši ljudi u Gračanici moći među prvima da vide film ‘Dara iz Jasenovca’ koji čekamo 75 godina. Od Jadovna i Jasenovca, preko Kragujevca do Kosova i Metohije ječe vapaji srpskih žrtava koje mnogi danas pokušavaju da uguše. Traže dušmani od nas da se nad svakom tuđom žrtvom sažalimo, a da nad našom ne smemo ni suzu da pustimo. Poručuju nam da im ne valjamo ni mrtvi, ni živi. Zato moramo svi mi u zajedništvu, juče u stradanju, a sutra u pobedi, da se jasenovačkim novomučenicima odužimo. Zaista se nadam da će film ‘Dara iz Jasenovca’ to u malom delu učiniti”, kazao je reditelj Antonijević.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.