IMDB ponovo dozvolio ocenjivanje Dare iz Jasenovca

Posle kratkotrajne zabrane, filmska baza IMDB ponovo je omogućila posetiocima sajta da ocene srpskog kandidata za „Oskara“, film „Dara iz Jasenovca“, javio je RTS.

Mogućnost glasanja, koja je ranije ukinuta zbog navodno velikog nadmetanja između Srba i Hrvata u davanju najviših i najnižih ocena, vraćena je na dan kada je u Sjedinjenim Američkim Državama počela bioskopska distribucija srpskog kandidata za nagradu „Oskar“.

Iako je „Daru iz Jasenovca“, za koju je RTS otkupio pravo na emitovanje, vrlo malo ljudi zaista pogledalo, film je na sajtu IMDB ocenjivan hiljadama puta i to često sa najvišim (10) i najnižim (1) ocenama.

„Dara iz Jasenovca“ će premijerno biti prikazana u Čikagu, Atlanti, Dalasu, Majamiju, Hjustonu.

Film je premijeru imao i jedini put do sada srpskoj publici prikazan u Gračanici krajem novembra.

„Dara iz Jasenovca”, prvi dugometražni igrani film o Jasenovcu, reditelja Predraga Gage Antonijevića i scenaristkinje Nataše Drakulić, govori o dvanaestogodišnjoj devojčici Dari koja sa svojom majkom i dva brata nakon ustaško nemačke ofanzive na Kozari završava u koncentracionim logorima. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata, pojasnili su organizatori radnju filma.

Događaji u filmu pisani su na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša.

A nagradu u SAD ove nedelje dobio je i film sa Kosova „Košnica“ rediteljke Bljerte Bašoli (Blerta Basholli) kao najbolji strani film festivala nezavisnog filma „Sandens“ (Sundance). Rađen je takođe na osnovu istinite priče o ženi koja se posle zločina u Maloj Kruši i nakon rata ’99 bori za život na patrijarhalnom Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.