Iljir Deda: Specijalni sud stavlja Albance na stub srama

Izvor: Info-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Poslanik Samoopredeljenja Iljir Deda izjavio je da će taj pokret glasati protiv Specijalnog suda jer smatra da kosovsko sudstvo mora suditi svima koji su počinili bilo kakav zločin.

On ističe da je nakon 16 godina od rata na Kosovu sada trenutak da Kosovo pokaže zrelost da može da sudi.

„U mandatu Euleksa je ekskuzivno bavljenje ratnim zločinima, međuetničkim zločinima, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i ono što mi svi znamo je da ne može nijedna međunarodna institucija da gradi pravdu, to moramo mi sami, a Specijalni sud nema tu funkciju“, rekao je Deda za RTK2.

On kaže da ne zna zašto se stvara Specijalni sud koji treba da sudi za dela posle rata i naveo da za zločine u miru koji su se desili i ne treba Specijalni sud.

“Sve što se desilo posle 9. juna 1999. godine treba domaće pravosuđe da reši i to treba da bude uslov Kosovu da bi napredovalo“, rekao je on.

Ponovio je da pokret kojem pripada neće glasati za Specijalni sud jer to stavlja albanski narod na stub srama, za nešto što se dešavalo u miru.

„Za ratne zločine je mogao i Tribunal u Hagu da sudi do 10 juna 1999 godine a sve posle toga treba na Kosovu da se reši. Specijalni sud je više jedan politički instrument da bi se politički vršio pritisak na neke aktere kosovske političke scene da bi oni izvršavali ne znam ja šta“, rekao je Iljir Deda.

On smatra da je neučestvovanje Srpske liste u institucijama Kosova po nalogu Vlade Srbije. koja je politički mentor Srpske.   

„Srpska lista i predsednici 10 opština sa srpskom većinom počeće da se ponašaju kao ZSO po onome kako Beograd vidi da ta zajednica treba da izgleda. To će podići tenzije na Kosovu“, ocenio je Deda.

„Provokacije Srpske liste nisu ad hok već su to osmišljene provokacije da bi podigle tenzije na Kosovu i stvorile veći jaz između Albanaca i Srba. Da li će uslov Srpske za povratak u Vladu biti ZSO, o tome sada samo mogu da spekulišem“, rekao je poslanik Samoopredeljenja i naglasio da bi iskreno želeo da se uopšte ne formira ZSO.

„Ta Zajednica srpskih opština je u stvari politički entitet koji po prvom sporazumu, Briselskom sporazumu ima i izvršna ovlašćenja. To znači stvara se politički entitet koji se sastoji od 10 srpskih opština koje mogu kolektivno da vrše odgovornost preko Zajednice i u Zajednici srpskih opština i to je u stvari korak ka bosnizaciji Kosova“, smatra ovaj poslanik pokreta „Samoopredeljenja“.

Po njemu, predstavnici kosovske vlade sve vreme govore neistinu o zajednici opština.

„Ako će ona biti stvorena po postojećim zakonima Kosova, onda će biti nevladina organizacija i ako će biti nevladina organizacija po postojećim kosovskim zakonima onda ne mora uopšte o tome da se pregovara u Briselu“, tvrdi Deda.

“Deset opština sa srpskom većinom lepo mogu da idu do Ministarstva za lokalnu samoupravu, uzmu dokumenta koja su potrebna da se registruje takva nevladina organizacija kakva je asocijacija kosovskih opština“, dodao je Deda.

On je uveren da će pokret Samoopredeljenje  kad tad biti deo vlasti i sve ove dogovore, kako je rekao, poslaće Venecijanskoj komisiji da oceni da li su u skladu sa evropskim tekovinama i vrednostima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.