19. godina od napada na autobus u Livadicama, parastos u Lapljem Selu

Niš express Livadice

Danas se navršava 19 godina od bombaškog napada na autobus Niš ekspresa, u mestu Livadice kod Podujeva u kom je poginulo 12, a povređeno 43 osobe srpske nacionalnosti, najmlađa žrtva bio je dvogodišnji Danilo Cokić.​ Godišnjica će biti obeležena parastosom u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu.

Pomen nastradalima koji je zakazan za 11 sati organizuju Eparhija raško-prizrenska i Kulturno prosvetna zajednica, prenosi Radio Kim.

Putnici Niš ekspresa su iz centralne Srbije, gde su kao raseljena lica sa Kosova i Metohije bili smešteni, uputili se tačno pre 19 godina – 16. februara 2001. ka Gračanici na zadušnice.

Aktiviranjem nagazne mine na magistralnom putu Niš – Priština, u selu Livadice kod Podujeva, dignut je u vazduh prvi iz konvoja od sedam autobusa, u kojima su putovali raseljeni Srbi u pratnji švedskih i britanskih jedinica KFOR-a.

U napadu je na licu mesta poginulo desetoro ljudi, dok je kasnije još dvoje podleglo povredama. U napadu su, pored porodice Cokić – Njegoša, Snežane i malog Danila, poginuli i Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Nenad Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Nešto više od mesec dana nakon napada, 19. marta 2001, uhapšena su četvorica Albanaca, osumnjičena za napad – trojica pripadnika tadašnjeg Kosovskog zaštitnog korpusa, pukovnik Celj Gaši, oficir Avdi Behljulji i Jusuf Veli, i kasnije glavnoosumnjičeni Fljorim Ejupi koji nije bio pripadnik KZK, ali je imao kriminalni dosije u Nemačkoj. Sva četvorica su sudski oslobođena.

Tokom godina istragu su, umesto rezultata, obeležile afere. Jedna od afera je bila i beg Fljorima Ejupija iz američke baze Bondstil 2001. godine, a potom i sudsko oslobađanje ostale trojice uhapšenih, koji su nakon oslobađanja dočekani kao heroji u tadašnjem KZK-u i neki od njih su nastavili karijeru.

Nakon prvostepene presude na 40 godina zatvora, Vrhovni sud Kosova je usled nedostatka dokaza 2009. oslobodio optužbe Fljorima Ejupija.

Tokom godina broj istražitelja se smanjivao, a istraga je slabila. EULEX je potom pokrenuo novu istragu kojom je jedino utvrđeno da iza onog što se dogodilo u Livadicama nije mogla stajati samo jedna osoba.

Ejupi je doveden u vezu sa ovim zločinom na osnovu materijalnih dokaza pronađenih na licu mesta, a među kojima je bio i opušak od cigarete, kao i delovi ambalaže upotrebljenog eksploziva sa tragovima Ejupijeve DNK, kasnije potvrđene u Nemačkoj.

Devetnaest godina kasnije, nema rezultata istrage. Tokom godina, međunarodni predstavnici ponavljali su da je „veoma važno da počinioci budu privedeni pravdi i da porodice žrtava saznaju istinu“. Na 12. godišnjicu od ovog zločina, kada je istraga već bila obustavljena, tadašnja portparolka EULEX-a, Irina Gudeljević, izjavila je da je EULEX „spreman“ da obnovi istragu, ukoliko „bude novih dokaza“.

Kancelarija za KiM: „Nećemo zaboraviti teroristički napad na autobus Niš ekspresa“

„Srpski narod nikada neće zaboraviti mučenike koji su poginuli pre 19 godina u
terorističkom napadu na autobus ‘Niš ekspresa’ u mestu Livadice kod Podujeva.
Smrt dvanaestoro i ranjavanje četrdeset troje naših sunarodnika u Livadicama bilo je
vrhunac stradalništva srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, a osim počinilaca, deo
krivice za ovaj sunovrat civilizacije snosi i međunarodna zajednica, koja je u tom
trenutku vršila civilnu i vojnu upravu u našoj južnoj pokrajini“, navodi se u saopštenju za medije Kancelarije za KiM.

Podsećaju da do danas niko nije pravosnažno osuđen za ovaj zločin, iako, kako navode, postoje čvrste indicije o tome ko stoji iza napada.

„A u ovom trenutku ni u Prištini ni u međunarodnim centrima moći očigledno ne postoji volja da se ta nepravda ispravi“, dodaje se u saopštenju.

„Srbi su i danas na Кosovu i Metohiji građani drugog reda i izloženi raznim vidovima
diskriminacije, pritisika i zastrašivanja, jer mržnja koja je odnela živote naših
sunarodnika u Livadicama i dalje živi“.

„Politički predstavnici albanskog naroda na Кosovu i Metohiji, ukoliko žele da grade
društvo na zdravim osnovama, moraju prestati da u zaborav guraju i zataškavaju ovaj i
mnoge druge zločine nad bespomoćnim pripadnicima srpskog naroda, jer bez te vrste
suočavanja sa prošlošću, neće biti ni međunacionalnog pomirenja, ni bolje budućnosti za albanski narod“, stoji na kraju saopštenja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.