I po 8. put srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića

Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine – Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavio UNS sa svojim ogrankom na Кosovu, javilo je Udruženja novinara Srbije.

To je osmi put u poslednjih devet godina da se nasilno uklanja ploča na kojoj piše: “Ovde su 21. 8. 1998. godine otete naše kolege novinari, Đuro Slavuj i Ranko Perenić – tražimo ih”.

UNS i njegov ogranak – DNКiM su ploču postavili 2012. godine na godišnjicu otmice novinarske ekipe. Odatle svake godine novinari zahtevaju da se rasvetle ubistva i otmice novinara i medijskih radnika na Кosovu.

Kako UNS navodi, predsednik UNS-a Živojin Rakočević i predsednik DNКiM Budimir Ničić, biće uskoro na mestu na kojem se ploča nalazila.

Novinarska ekipa Radio Prištine je 21. avgusta 1998. godine krenula ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da uradi prilog o povratku otetih monaha. Prema podacima dobijenim od njihovih porodica, poslednji put viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima. Greškom su krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom OVК.

Za višestruko rušenje ploče otetim novinarima policija je samo jedanput pronašla počinioca i to kada je ploča porušena 7. put pre tri godine.

Prilikom postavljanja ploče po 8. put, tadašnji šef Misije OEBS na Kosovu, Jan Bratu, istakao je da se nada da će to biti i poslednji put.

Šaban Beriša (Shaban Berisha), 47, uslovno je kažnjen tog leta na tri meseca zatvora i 200 evra novčane kazne za rušenje ploče.

Uprkos podatku da je Beriša u istrazi priznao da je ploču iščupao koristeći građevinsku mašinu i da je bio motivisan etničkim razlozima, u presudi je ta okolnost izostavljena, podsetio je UNS.

Udruženje novinara Srbije, kao oštećena strana, nije nikada pozvano od strane suda u Đakovici, niti mu je omogućen uvid u spis predmeta.

Šabanu Beriši uslovna kazna od tri meseca zatvora za rušenje ploče otetim novinarima

U Zočištu osmi put postavljena spomen-ploča nestalim novinarima

Sedam puta rušena ploča nestalim novinarima, prvi put otkriven počinilacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.