Uhapšena 31 osoba zbog zloupotrebe poljoprivrednih subvencija, ministar hoće da novac bude pravično dat

Foto: Kosovska Policija

Vest je ažurirana

Kosovska policija uhapsila je 31 osobu u više gradova na Kosovu, od kojih je 12 službenih lica i 19 korisnika poljoprivrednih subvencija. Hapšenje je izvršeno u okviru akcije „Subvencije 2021“ koja se već duže vreme sprovodi širom Kosova, te policija večeras nije precizirala da li se broj uhapšenih odnosi na celokupnu akciju, ili trenutnu, ali je Koha u međuvremenu javila da je od januara do sada ukupno 74 uhapšenih u ovoj aferi.

Prema nalogu Specijalnog kosovskog tužilaštva, akciju su sproveli pripadnici Uprave za istrage privrednog kriminala i to u rejonu Peći, Istoka, Uroševca, Lipljana, Prištine, Klokota, Vučitrna i Podujeva.

Među uhapšenima je i 12 opštinskih službenika, te zaposlenih u regionalnim kancelarijama Agencije za razvoj poljoprivrede i regionalne kancelarije KPA.

Saslušano je i 19 osoba koje su bile korisnici ovih subvencija, a kako je policija saopštila, oni su iz različitih opština i osumnjičeni su da su upravo izvršili prevaru.

Sva privedena lica se sumnjiče da su počinila krivična dela „Primanje mita“, „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“, „Davanje mita“, „Prevara sa subvencijama“, kao i „Falsifikovanje isprava“.

Specijalno tužilaštvo sada podnosi i zahtev za određivanje pritvora ovim licima.

Tokom septembra je takođe bilo izveštaja o hapšenju upravo u vezi sa dodeljivanjem subvencija. Tada je osumnjičenom N.P. iz ovog mesta određen pritvor zbog prevare u vezi sa korišćenjem poljoprivredne subvencije od 2,400 evra. On se sumnjiči da je od 2018 do 2020, popunjavao prijave sa lažnim sadržajem, odnosno imao fiktivni ugovor o dodeli-iznajmljivanju poljoprivrednog zemljišta.

U vezi sa subvencijama početkom oktobra se dogodio još jedan incident, kada je prilikom primopredaje dokumenata za ove subvencije u Južnoj Mitrovici, ispred kancelarije Ministarstva poljoprivrede, izbila tuča. Tada je osmorici od devet optuženih Albanaca, Osnovni sud u Mitrovici odredio jednomesečni kućni pritvor zbog napada na grupu starijih Srba.

Do objavljivanja vesti, nismo uspeli ni putem telefona da razjasnimo da li je 31 uhapšena osoba ukupan rezultat višemesečne akcije ili su hapšenja izvršena danas. Jedino što je policija potvrdila jeste to da današnja akcija predstavlja nastavak ranijih.

Koha tvrdi da je akcija hapšenja svih 31 usledila danas, a da je od januara do sada ukupno 74 uhapšenih u ovoj aferi.

Večeras se oglasio i kosovski ministar poljoprivrede Faton Peci. Pozdravljajući akciju policije i tužilaštva, on je u objavi na Fejsbuku naveo da taj novac poreskih obveznika sa Kosova treba da bude namenjen samo onim poljoprivrednicima koji to zaslužuju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.