Šabanu Beriši uslovna kazna od tri meseca zatvora za rušenje ploče otetim novinarima

srusena ploca nestalim novinarima
Foto: UNS, DNKiM, Mesto gde je nađena ploča nestalim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću

Šaban Beriša (47) uslovno je kažnjen na tri meseca zatvora i 200 evra za rušenje ploče otetim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću, dok su etnički motivi izostavljeni iz presude, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Presuda koju je izrekao Osnovni sud u Đakovici, još uvek nije dostavljena, pa je nejasno da li je tužilaštvo odustalo od kvalifikacije krivičnog dela kao etnički motivisanog, iako je okrivljeni potvrdio da je to bio razlog da sruši ploču, navodi UNS pozivajući se na kosovski portal na albanskom jeziku „Zakletva pravdi“.

Uslovna kazna se neće izvršiti ukoliko u periodu od godinu dana optuženi Beriša ne počini drugo krivično delo, prenosi dalje UNS.

Prema optužnici koju je 19. februara podiglo Osnovno tužilaštvo u Đakovici, Beriša se tereti da je bagerom oštetio obeležje dvojici srpskih novinara koji su nestali, uklonio i ostavio ga dvadesetak metara dalje od mesta na kojem je bilo postavljeno.

U policijskom izveštaju, u koji je UNS imao uvid, navodi se da je uklanjanje ploče „etnički motivisano“, da je ploča „namerno uklonjena i bačena od mesta gde je postavljena za šta je Krivičnim zakonom Kosova propisana zatvorska kazna u trajanju do tri godine.

Ploča je do sada sedam puta uklanjana i postavljana, a poslednji put ovog proleća.

Novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu da urade prilog o povratku otetih monaha.

Prema podacima dobijenim od njihovih porodica, poslednji put viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima.

Greškom su krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom OVK.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.