I OEBS na Kosovu pokrenuo kampanju medijske pismenosti

Misija OEBS-a na Kosovu pokrenula je jednomesečnu kampanju medijske pismenosti usmerenu prema mladima, a kao odgovor na ekspanziju lažnih vesti i pogrešnih informacija u vezi sa pandemijom kovid-19.

Ova misija u saopštenju navodi da će „razvoj veština i znanja potrebnih za dekonstruisanje medijskih poruka, razumevanje konteksta i obrazlaganje mišljenja zdravim argumentima“, biti promovisani animiranim video spotovima koji će se deliti preko društvenih medija i prikazati na televiziji.

Pored toga, kampanja OEBS-a uključuje i „kviz“ o medijskoj pismenosti.

„Želimo da mladi ljudi znaju kako da prepoznaju i izbegnu da šire lažne vesti i pogrešne informacije, i kako da prijave lažne vesti kad god ih vide. Cilj nam je da ovladaju veštinama da uoče nezakonito izveštavanje, da te veštine podele sa svojim prijateljima i porodicom i da odreaguju kad god uoče da su pružene informacije lažne“, poručio je šef Misije OEBS-a na Kosovu, Majkl Davenport.

OEBS smatra da će ova kampanja „osnažiti“ javnost „znanjem i veštinama“ koje su im potrebne da bezbedno i kritički pristupe onlajn okruženju.

Kampanja se nadovezuje na prethodne medijske projekte OEBS-a.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.