BLOG 455. dan epidemije: SZO upozorava – „Ne ponavljajte prošlogodišnju grešku“

Foto: KoSSev

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da su nivoi vakcinacije u Evropi još uvek daleko od onoga što je potrebno za zaustavljanje ponovnog oživljavanja virusa, odnosno do 80% imunizovanog stanovništva. Ova organizacija je ujedno pozvala zemlje da se i dalje pridržavaju mera. Regionalni direktor SZO za Evropu, Hans Kluge, upozorio je nacije da izbegavaju ponavljanje prošlogodišnje „greške“ kada su mere puštene prevremeno. On je takođe ukazao na to da Evropa „uopšte nije van opasnosti“ u borbi protiv kovida-19, uprkos stalnom opadanju stope zaraze poslednjih nedelja.

Zna se gde će biti izgrađena fabrika Sinofarm vakcina

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda odredila je lokaciju za fabriku vakcina „Sinofarm“ u okviru privredne zone „Autoput“, u blizini Zemun Polja, saopštila je Opština Zemun, prenosi Nova S.

Posle pribavljanja tehničke dokumentacije, opremanje lokacije biće povereno Institutu za puteve Beograd, kao najpovoljnijem ponuđaču, čiji će posao biti plaćen 61,78 miliona dinara bez PDV-a.

Komunalno opremanje podrazumeva rešenje imovinsko pravnih pitanja, izradu tehničke dokumentacije koja je oročena na 25. oktobar i izgradnju pristupnih saobraćajnica i to po hitnom postupku, dodaje se u saopštenju.

Srbija dozvolila Fajzer vakcinu za decu od 12 do 15 godina

Agencija za lekove i medicinska sredstva danas je odobrila koriđćenje Fajzer vakcine za decu uzrasta od 12 do 15 godina.

„Potvrđeno je su se stekli svi zakonski uslovi – a pre svega da su ispunjeni najviši stručni kriterijumi koji se odnose na bezbednost i efikasnost – i doneta zaključak da se ova vakcina može koristiti kod populacije uzrasta od 12-15 godina u Republici Srbiji“, navodi se u saopštenju, koji prenosi portal Nova.

Opširnije u posebnoj vesti.

Nemačka skinula Srbiju sa liste rizičnih zemalja

Nemačka je sa crvene liste zemalja rizičnih za putovanja zbog koronavirusa skinula Srbiju.

Robert Koh institut (RKI), zbog opadajućeg broja novih slučajeva infekcije koronavirusom, sa liste rizičnih pored Srbije, skinute su i Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora i Severna Makedonija.

Skidanje sa liste rizičnih zemalja olakšava putovanje u Nemačku, to jest uklanja sve epidemijske „prepreke“.

Nova pravila za putovanja važiće od nedelje, naveo je RKI u svom saopštenju, koje prenosi RTS.

EU ublažava pravila za putovanja tokom leta

Evropska komisija je saopštila da su zemlje članice Unije postigle dogovor da vakcinisani ljudi i oni koji su se oporavili od kovida-19 budu izuzeti od restrikcija u vezi sa putovanjima tokom leta.

Kako je navedeno na konferenciji za novinare, dogovoreno je i da važenje PCR testa bude 72 sata.

Preporukom se razjašnjavaju i uslovi za decu, kako bi se osiguralo „jedinstvo porodice tokom putovanja“.

Proširuje se i lista regiona unutar EU iz kojih se putovanja smatraju bezbednim.

Slovenija skinula sa crvene liste Srbiju, BiH, Crnu Goru i jadransku Hrvatsku

Slovenija je s crvene liste epidemiološki manje sigurnih područja skinula Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i jadransku Hrvatsku, objavljeno je na internet stranici slovenačke vlade.

Odluka stupa na snagu 12. juna i važi do 20. juna, kada će biti ažurirana u zavisnosti od epidemiološke situacije.

S crvene liste skinute su i Nemačka, Češka, Švajcarska, Vatikan, austrijski Tirol, Kipar, Luksemburg, Poljska i Slovačka, dok su na crveni popis dodatii portugalski Azori.

Na područjima koja nisu na tamnocrvenoj ili crvenoj listi ne postoji visok rizik od zaraze koronavirusom, pa putnici koji dolaze iz takvog područja mogu ući u Sloveniju bez obaveznog karantina.

Srbija: 172 nova slučaja koronavirusa, preminulo šest osoba

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo šest osoba. Zvanično su potvrđena 172 nova slučaja infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovski institut za javno zdravlje: 10 novih slučajeva zaraze

Za poslednja 24 sata na Kosovu zabeleženo je 10 novih slučajeva koronavirusa, dok je broj testiranih 1.977, preminulih nije bilo, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje.

Opširnije u posebnoj vesti.

Epidemiološkinja Ilić: Decu treba vakcinisati protiv kovida-19

Apsolutno mislim da bi decu trebalo vakcinisati protiv kovida-19, zato što je vakcinacija jedan od suštinskih postulata epidemiologije i načina kako se jedna epidemija završava, izjavila je Fonetu epidemiološkinja Lela Ilić.

Ona je rekla da ima mnogo vakcina koje se koriste za dečji uzrast i mlade i koje su se pokazale „sasvim svrsishodnim“.

Đerlek: Očekujem pozitivnu ocenu u vezi s vakcinacijom dece od 12 do 15 godina

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da očekuje da će stručna komisija dati pozitivnu ocenu za korišćenje vakcine protiv koronavirusa kod dece od 12 do 15 godina, kao i da će se ona prvo preporučiti deci koja boluju od hroničnih bolesti.

Đerlek je za Radio-televiziju Srbije (RTS) kazao da Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, koja zaseda danas kako bi odlučila da li će se vakcina protiv korona virusa koristiti kod dece od 12 do 15 godina, jedna od najrigoroznijih agencija u svetu po pitanju dozvole.

SAD produžile rok trajanja za vakcine Džonson i Džonson

Kompanija Džonson i Džonson saopštila je da su američka regulatorna tela produžila rok upotrebe za milione doza njene vakcine protiv kovida 19 za dodatnih šest nedelja.

Kompanija je navela da je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila duži rok trajanja za njihovu vakcinu, nakon što su državni zvaničnici nedavno upozorili da će mnogim neiskorišćenim dozama prvobitni tromesečni rok trajanja isteći krajem juna, prenosi Tanjug.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.