I mladi umetnici u humanitarnoj akciji

Danas su na trgu ˝Braće Milić˝u Severnoj Mitrovici osvanuli grafički radovi i skulpture studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Zvečanu radi prikupljanja humanitarne pomoći za poplavama ugroženo stanovništvo u Srbiji. Mladi umetnici su iz fakultetskog ateljea i svojih sobica na svetlost dana izneli svoje radove i nudili prolaznicima – ljubiteljima umetnosti, ali i svim onima koji su želeli da svojim prilogom pomognu građanima Srbije koje su pogodile poplave. Mobilna ekipa umetnika je takođe obilazila ulice i kafiće i nudila radove. Studenti još uvek nisu odlučili kome će tačno poslati novac, pošto se akcija nastalvja i narednih dana, u saradnji sa Studentskom službom fakulteta odlučiće kome će tačno uputiti novac.

Na humanitarnoj izložbi su bila istaknuta dela studenata sa sve četiri godine koja je Fakultet ustupio iz svoje arhive, ali i radovi studenata treće godine sa likovnog odseka, koji su danas bili  i najaktivniji u ovoj akciji.

˝Sakupili smo naše grafičke radove, skulpture, crteže koje nam je Fakultet ustupio. Sva dela koja vidite ovde su dela studenata svih godina na našem Fakultetu,˝ rekla je jedna od studentkinja treće godine, Jovana Krstić.

Iako su studenti procenili da njihovi radovi  vrede znatno više od cena koje su kupci nudili, radove su davali za onoliko koliko su im kupci nudili. Za  nešto više od pet sati prodaje umetničkih radova, sakupili su oko 150 eura.

˝Cene su simbolične da bi što više ljudi kupilo radove i samim tim više doprineli našoj akciji,˝ – rekla je studentkinja treće godine Likovne akademije, Vesna Sekulić.

Studenti su najavili da planiraju nastavak ove humanitarne akcije. Sledeća prodajna izložba na otvorenom planira se u Leposaviću, a tokom predstojećeg festivala džeza i bluza “Northcity Jazz&Blues Festival Kosovska Mitrovica”, 30. i 31. maja, njihovi radovi biće takođe izloženi u holu Doma kulture u Zvečanu gde se ovaj festival održava.

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.