Srbi sa severa apeluju na hitno rešenje problema oko izbora

Izvor: RTK2 – Aleksandra Ničić (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Predstavnici Srba sa severa očekuju od međunarodne zajednice da što pre reši probleme nastale oko biračkih odbora, biračkih spiskova i izbornog materijala, kako bi nastavili predizbornu kampanju, a od Vlade Srbije da što pre izađe sa jasnim stavom i pozove sve Srbe da izađu na predstojeće parlamentarne izbore.

Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović ističe da će svaka neaktivnost po pitanju sprovođenja kampanje u bitnoj meri uticati na izlaznost Srba u ovom delu Kosova. Jablanović i očekuje od međunarodnih faktora da reše nastali problem u korist građana, kako bi nastavili sa kampanjom.
 
„Naša poruka CIK-u je da ukoliko žele da sprovedu izbore na prostoru severa Kosova i Metohije uz aktivno učešće Srpske liste i svih građana zainteresovanih za izlazak na ove izbore, moraju da sednu sa nama da rešimo neke probleme koji evidentno postoje, a tiču se biračkih spiskova, članova biračkih odbora, tiču se izgleda izbornog materjala“, kaže Jablanović. 
 
Iz SDP-a smatraju da je ovo novi momenat koji je uslovio kraći prekid predizborne kampanje. Oni očekuju da će Vlada Srbije što pre izaći sa jasnim stavom i pozvati sve Srbe da izađu na predstojeće parlamentarne izbore u što većem broju, kako bi mogli da regulišu svoj status.
 
„Veliki broj birača je izbačen sa biračkih spiskova. Uporno tvrdimo i potvrđujemo CIK-u i OEBS-u da ovi parlamentarni izbori moraju da budu kao i lokalni – statusno neutralni, da se pridržavamo isključivo Rezolucije 1244 i Briselskog sporazuma“, kaže Ksenija Božović, podpredsednica SDP-a.
 
Iz SDP-a pozivaju na jedinstvo Srba i njihovu što veću izlaznost na predstojeće parlamentarne izbore, kako bi bili zastupljeni u kosovskim institucijama, kroz koje bi rešavali sve svoje probleme.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.