I Dečane traži ostavku Jablanovića

(Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Stotine građana Dečana učestvovalo je u demonstracijama, koje su održane danas u ovom gradu, protiv izjave ministra za povratak, Aleksandra Jablanovića.

Oni su zahtevali od premijera Mustafe da Jablanovića hitno razreši dužnosti, koji svojom izjavom nije uvredio samo đakovičke majke, već i sve majke nestalih.

Portparolka udruženja “Poziv majki”, Nusrete Kumnova, održala je govor, rekavši da je Jablanović uvredio majke nestalih osoba, čije sudbine još uvek nisu rasvetljene.

Kumnova: Premijer da hitno razreši Jablanovića

“Okupili smo se ovde danas u Dečanima da podržimo đakovičke majke koje je uvredio šovinista Jablanović, ministar u vladi Kosova, nakon što 6. januara nismo dopustili srpskim hodočasnicima da uđu u crkvu u Đakovici, nakon čega ih je on nazvao divljacima. Nije uvredio samo đakovičke majke, već sve porodice nestalih na Kosovu, jer je poznato da je u poslednjem ratu na Kosovu '98 – '99, kriminalna i nekadašnja srpsko-crnogorska vlada počinila genocid nad nedužnim albanskim stanovništvom, bez spašavanja dece i trudnih žena. Ubili su 12 hiljada Albanaca, dok je preko šest hiljada povređeno, a ni nakon 16 godina nije poznata sudbina 1650 ljudi. Preko 30 hiljada žena je silovano i preko milion Albanaca je izbeglo sa Kosova od srpsko-crnogorske šovinističke mašinerije. Tako da ovim protestom, koji je održan u Dečanima, kao i mnogim drugim koji su održani širom Kosova, pozivamo Premijera da hitno razreši dužnosti srpskog šovinistu Jablanovića,” rekla je Kumnova.

Demonstracije u Dečanima je organizovalo društvo istoričara “Alji Hadri”, zajedno sa političkim partijama u ovom gradu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.