Rudari iz Starog trga privremeno obustavili štrajk

Rudari Trepče obavestili su danas popodne Vladu Kosova o privremenoj obustavi štrajka. Premijer Kosova, Isa Mustafa, pozdravio je ovu odluku. Rudari traže da se Trepča transformiše u javno preduzeće. Kosovska vlada uverava da preduzima sve moguće i potrebne radnje za rešenje pravnog statusa Trepče, "jednom zauvek" u interesu rudara i građana "Republike Kosovo".

Rudari iz južnog dela kombinata Trepča, nakon tri dana štrajka, odlučili su danas da, kako su naveli u obaveštenju za kosovsku vladu, privremeno – na mesec dana, obustave štrajk, preneli su večeras kosovski mediji.

”Štrajk rudara Trepče je zvanično suspendovan na mesec dana i rudari izlaze iz jame,” rekao je portparol rudnika, Musa Mustafa, u izjavi za Express, naglasivši da štrajk nije prekinut, već "suspendovan".

”Štrajk nije prekinut. Štrajk je suspendovan i rudari su dali rok kosovskim institucijama, ali ne mogu reći druge detalje,” prenela je RTK2.

Pročitajte još:

Južna Mitrovica: Kosovski premijer zatražio od rudara da prekinu štrajk, rudari će razmisliti i odlučiti sutra​

Kosovski Albanci revoltirani zbog Trepče i Jablanovića: protesti u Starom Trgu, Prištini, Lipljanu i Uroševcu

Obustava štrajka usledila je nakon što su rudari juče primili pismo od premijera Ise Mustafe u kojem je naveo da kosovska vlada preduzima sve potrebne i moguće korake, kako bi status Trepče "jednom zauvek" bio rešen u interesu rudara i građana Kosova, kako bi se onemogućio njen stečaj. On je izrazio i opredeljenost  ove vlade da spreči bilo kakvu akciju koja bi naškodila interesima Trepče i “državi Kosovo”, pozivajući na prekid štrajka i kako bi se “svi zajedno posvetili radu u nacionalnom interesu, u interesu države Kosovo.” 

A kako se navodi u saopštenju kosovskog premijera izdatom večeras, nakon što je primio informaciju o obustavi štrajka, Vlada Kosova pozdravila je odluku rudara da obustavi štrajk, prenosi Koha.

"Premijer i Vlada izražavaju posvećenost u pronalaženju rešenja za Trepču, preduzimajući sve potrebne pravne radnje kako bi se osigurao normalan rad Trepče u ovom trenutku i kako bi se obezbedilo bolje, dugoročno rešenje za ekonomski razvoj zemlje, u interesu rudara i svih državljana Republike Kosovo," navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Kosovski premijer potvrdio je još jednom rešenost Vlade u traženju odgovornosti od svih – "da svoje obaveze ispunjavaju na vreme" i da se stvore uslovi kako bi se Trepča, kao jedan od "najvrednijih resursa naše zemlje", aktivirala sa svim svojim potencijalima.

Štrajk rudara iz Starog Trga počeo je u utorak, a nakon odustajanja kosovske vlade u ponedeljak da se stavi na glasanje takozvani zakon o Trepči – Zakon o javnim preduzećima, kojim bi započeo proces transformisanja Trepče u javno preduzeće čime bi se ovaj kombinat stavio pod kontrolu prištinskih vlasti, uključujući i severne pogone. Umesto toga, vlada u Prištini donela je odluku da se na ovaj zakon izglasaju amandmani kojima se pitanje Trepče izuzima iz njega. Rudari su tada dali rok vladi od 24 sata da Trepča postane javno preduzeće.

Međutim, iako je ovaj štrajk obustavljen, pokret "Samoopredeljenje" organizuje, kako je najavio danas, masovne proteste širom Kosova, za kako najavljuju, zaštitu Trepče i smenu srpskog ministra u kosovskoj vladi Aleksandra Jablanovića, uprkos njegovom javnom izvinjenju. Centralne "masovne" demonstracije pod sloganom "Jablanović napolje! Trepča je naša!" zakazane su za subotu u Prištini. Ovaj pokret pozvao je sve građane Kosova da im se pridruže u subotu, a organizuju i prevoz.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.