I dalje sporni simboli severnih opština

Sednice SO Zvečan i Zubin Potok zakazane sutra za 17 sati; Šta će pisati na pečatima severnih opština?

SO Zubin Potok i Zvečan zakazali su za sutra u 17 sati sednice na kojima će se razmatrati još uvek sporni statuti ovih opština, kada i ističe zakonski predviđeno vreme za usaglašavanje statuta sa kosovskim zakonom. Severna Kosovska Mitrovica i Leposavić imaju još nedelju dana do isteka ovog roka, s obzirom na to da su primedbe koje su njima stigle iz kosovskog ministarstva za lokalnu samoupravu, poslate nešto kasnije.

Sporni su simboli opština, zbog čega je kosovsko ministarstvo za lokalnu samoupravu koje i prati rad skupština, odbilo da verifikuje statute. Iako su Severne skupštine po usvajanju statuta 12. marta naglasile da su statuti, kao i simboli – statusno neutralni, pozivajući se na Rezoluciju 1244, upravo je formulacija “Kosovo po Rezoluciji SB UN 1244” koja se nalazi na pečatima sporna za kosovsko ministarstvo lokalne samouprave, koje traži da na pečatima i druigim opštinskim simbolima piše “Republika Kosovo”.

Srbi iz Zvečana i Zubinog Potoka bi sutra mogli biti spremni da predlože i usvoje izmenjene simbole. Umesto “Kosovo po Rezoluciji SB UN 1244”, Srbi predlažu da stoji samo ime opštine, eventualno samo “Kosovo”, saznaje KoSSev iz neimenovanih izvora bliskih skupštinama severnih opština i kosovskoj vladi.

Kosovski mediji su danas izvestili da Vlada Kosova očekuje da će severnjaci usaglasiti svoje statute “kako ne bi došli u situaciju da budu upotrebljeni zakonski mehanizmi”, ne navodeći detalje usaglašavanja, kao ni kakvi zakonski mehanizmi bi mogli biti upotrebljeni u suprotnom slučaju. 

I pored višednevnih pokušaja da stupimo u kontakt mejlom i telefonom sa rukovodiocem odseka za informisanje kosovskog ministarstva lokalne samouprave, Ljumnijom  Demi, KoSSev nije uspeo da dobije zvaničnu izjavu ovog ministarstva u vezi sa pitanjem usaglašavanja statuta severnih opština.

Početkom aprila u jedinoj izjavi koju je Ljumnije Demi tada dala za naš portal, a povodom sastanaka gradonačelnika severnih opština sa ovim ministarstvom, ona je rekla da konsultativni sastanci koji su održavani sa rukovdstvom severnih opština nisu imali za cilj postizanje sporazuma, već to da  je ovo ministarstvo trebalo da obezbedi potrebna pravna objašnjenja rukovodstvu severnih opština po pitanju statuta.

Jedan od odbornika SO Zvečan, Nebojša Vlajić iz GI SDP-Oliver Ivanović, a svojevremeno kandidat za gradonačelnika ove opštine, u izjavi za KoSSev potvrdio je da će se sastanak u Zvečanu održati sutra u 17 sati. “Očekujem da statut SO Zvečan sutra bude usvojen i da opština konačno počne da radi,” rekao Vlajić. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.