HRW: Proširiti istragu EULEX-a

Izvor: Info-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) zatražila je u otvorenom pismu od visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federice Mogherini da proširi istragu o zloupotrebama i korupciji u misiji EULEX na Kosovu.
 
U pismu koje je potpisala Lotte Leicht, direktorka evropskog ogranka Human Rights Watch se izražava zabrinutost zbog teških optužbi o zloupotrebama i korupciji u EULEX-u, koje je u seriji tekstova objavila prištinska "Koha Ditore", a potkrepila Euleksova tužiteljka Mariah Bamie koja je zatim smjenjena.
 
Direktorka HRW pozdravlja odluku Mogherini od 10. novembra da imenuje nezavisnog istražitelja Jean Paul Jacquea da ispita ove optužbe, ali upozorava da njegov mandat treba proširiti.
 
"Istraga ne bi smjela da se ograniči na slučajeve na korupcije koje je ukazala tužiteljka, već bi trebalo da obuhvati sve dosadašnje ozbiljne optužbe za korupciju, a rezultat bi trebao da bude dostupan javnosti", poručila je Lotte Leicht.
 
Ona je u pismu podsjetila da paralelnu istragu vodi i evropska ombundsmanka Emily O'Reilly, koja je nedavno utvrdila da su raniji rezultati unutrašnjih istraga u EULEX-u zataškavani, dok je jedan iscrpan izvještaj iz 2012. nestao bez traga.
 
Sem toga, Leicht zahtjeva da se istraga usmjeri i na navodne prijetnje funkcionera EULEX-a upućene novinaru "Kohe" Vehbiju Kajtaziju koji je autor tekstova o korupciji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.