Jablanović: Za povratak, dva miliona eura više

Izvor: RTK2/Radio Kosovo 2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

“Srpska lista” insistira da se u narednih pet meseci formira Zajednica srpskih opština, ali pri tom ne insistira na načemu što bi albanska strana izgubila, kaže ministar za zajednice i povratak u novoj Vladi Kosova, Aleksandar Jablanović.

Jablanović u razgovoru za program na srpskom jeziku – Radija Kosovo 2 ističe da bi povratak bio održiviji kada bi se raseljeni vraćali u sredine gde već postoje neke izgradjene institucije.

Strategija povratka raseljenih lica na Kosovo treba da bude značajno izmenjena u odnosu na dosadašnju, smatra ministar za zajednice i povratak u novoj Vladi Kosova, Aleksandar Jablanović. U razgovoru za program na srpskom jeziku Radija Kosovo 2, Jablanović ističe da bi povratak bio održiviji kada bi se raseljeni vraćali u sredine gde već postoje neke izgradjene institucije.

“Strategija povrataka, naučeni svim onim što se dešavalo u prošlosti, treba da bude značajno izmenjena i ja lično mislim da ako neko želi da se vrati tamo gde mu je vekovno ognjište u tome ga ne treba sprečavati, ali da bi mnogo lakše i jednostavnije za održiv povratak bilo kada bi se povratničke porodice više vraćale u neke administrativne centre, gde mogu da dobiju i izvesnu institucionalnu zaštitu i podršku nakon povratka, jer sam čin povratka bez materijalne egzistencije, bez nesmetane mogućnosti da se zaposle i rade u nekoj sredini, nije održiv povratak”, kaže ministar.

Jablanović, koji je i predsednik “Srpske liste”, naglašava da je 16 godina od sukoba dug period, da su se mnoge raseljene porodice već snašle u novim sredinama u Srbiji i šire, ali da još uvek volja za povratkom kod mnogih postoji.

“Ja raspolažem nekom cifrom od 2, 300 porodica koje su zaintresovane za stvarni povratak ovde, koji ne bi bio ogledan u tome da se porodice vrate u te obnovljene kuće samo za vreme vikenda i godišnjih odmora. Dakle, radi se o nekih 2,300 povratničkih porodica koje će biti centar rada ovog Ministarstva na području povrataka u 2015. godini. Takodje, treba posebnu pažnju kod strategije povratka bazirati na kolektivnim centrima na Kosovu koji postoje, a u kojima žive interno raseljeni sa centralnog Kosova o Metohije. Mislim da i tim ljudima treba rešiti stambeno pitanje, ali sa aspekta Ministarstva koje preuzimamo u sredu, mislim da je jedan važan zadatak na tom polju da se porodice koje već žive na ovom prostoru, a koje nemaju ekonomske preduslove da tu opstanu, da se pomognu od strane tog Ministarstva kako ne bi oni koji su 16 godina nakon sukoba živeli ovde, ne bi napustili ovu teritoriju”, ističe Jablanović.

Po njegovim rečima za bezbedan povratak jako je bitna dobra koordinacija izmedju Ministarstva za zajednice i povratak i bezbedonosnih struktura, dok je za održiv povratak značajna i finansijska strana.

“Ono što nas ne brine to su čvrsta obećanja za 2015. koja smo dobili od gospodina Ise Mustafe, aktuelnog premijera i gospodina Tačija da će se budžet Ministarstva za zajednice i povratak sa 5, 6 miliona eura u 2014. povećati za 2015 na 7, 64 miliona eura. Tu računamo na jednu ozbiljnu pomoć medjunarodnih donatora, ali sa druge strane da bi ta pomoć bila ozbiljna i da ne bi izostala, moramo pokazati i ozbiljnost u našem radu i izaći pred njih sa ozbiljnim i konkretnim planovima i idejama.”

“Srpska lista” je prilikom potpisivanja dogovora sa Demokratskom partijom Kosova i Demokratskim savezom Kosova o ulasku u Vladu Kosova, insistirala da se u narednih pet meseci formira Zajednica srpskih opština, predvidjene Briselskim sporazumom.

Jablanović u vezi s tim napominje da “Srpska lista” ni u jednom svom zahtevu nije insistirala na način da albanska strana izgubi nešto.

“Mi ZSO posmatramo kao jedan entitet koji neće biti, kako da kažem, autonomija unutar autonomije, već jednostavno to će biti jedna organizacija prepoznata u kosovskom zakonodavstvu koja treba da da mogućnost opštinama sa srpskom većinom, pa i opštinama sa ne srpskom većinom, koje se sutra odluče da budu deo te Zajednice, da im da ovlašćenja malo drugačija od svih drugih opština. To se pre svega odnosi na neke gradjevinske dozvole, na veličinu objekta koji neka kompanija zida, da ne mora da se za dozvolu za svaki objekat ide u Prištinu. Jednostavno ta Zajednica treba da garantuje jedan specifičan način života ljudi u nealbanskim sredinama u nekom budućem period, ali ne na uštrb albanskog stanovništva.”

Na pitanje kakav će stav “Srpske liste” biti po pitanju najavljene transformacije Bezbedonosnih snaga Kosova u Oružane snage, Jablanović kaže da “Srpska lista” još nije dobila nacrt predloga tog zakona, te da će kada ga dobije probati da sa partenrima zauzme krajnje konstruktivan stav.

“Mi nećemo nijednu inicijativu sa albanske strane odbaciti unapred. Ovde smo i naš je posao da sednemo i da se dogovaramo, što ne znači da ćemo se uvek oko svega dogovoriti. Moje mišljenje je da je u ovom trenutku jako malo argumenata koji mogu Srbe da ubede zbog čega je potrebno formirati vojsku, pogotovo kada se u obzir uzme činjenica da unazad deset godina na prostoru Balkana i na prostoru bivše SFRJ, postoji jedan trend smanjivanja i transformisanja tih oružanih formacija. Formiranje jedne nove vojske treba opravdati nekim postojoćem bezbedosnsnim rizicima. Ja ih lično ne viidm u nekom budućem period, jer smo svi mi, hteli to da priznamo ili ne, deo jednog većeg bebzedonosnog sisitema NATO pakta i Partnerstva za mir. Ostajemo za albansku stranu otvoreni sagovornik kada je u pitanju formiranje vojske Kosova, ali krajnju odluku će doneti poslanici “Srpske liste’ u konsultacijama sa nekim relevantnim krugovima, pošto je pitanje bezbednosti jedno jako kompleksno pitanje.”

Ministar Jablanović ocenjuje i da godinu na izmaku nije obeležilo ništa, te da je uludo potrošena jednom izbornom matematikom zbog koje je trebalo šest meseci da se formira Vlada. On se nada da će, nova Vlada koja ima pun četvorogodišnji mandat, uspeti da u 2015. godini povrati poverenje gradjana, te da će njen najveći uspeh biti relaksacija odnosa izmedju Srba i Albanaca.
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.