Hristos voskrese!

Pravoslavni hrišćanski vernici danas proslavljaju Vaskrs. Hristos Voskrese! 

Tačno u ponoć, u manastirima i crkvama širom Kosova i Metohije počela je Vaskršnja liturgija. Služi se ponoćna liiturgija Sv. Jovana Zlatoustog. U crkvama će se Vaskršnja liturgija služiti i u 8 ujutru.

U manastiru Banjska, Vaskršnja liturgija počeće Polunoćnicom od 6 sati, u nastavku Vaskršnjim Jutrenjem, a Liturgija Sv. Jovana Zlatoustog služiće se od 8 sati.

U manastiru Gračanica Liturgiju služi episkop Raško-prizrenski Teodosije, sa sestrama, inače poznatim po pojanju. Ponoćnoj liturgiji prisustvuje i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković uz čelnike Srpske liste. On će ujutru biti u porti crkve Pokrov Presvete Bogorodice u Babinom Mostu.

Eparhija preko svoje Fejsbuk stranice uživo prenosi prve sate Vaskrsa iz Gračanice, kao što je to učinila i prošle godine.

Usled toga što mnogi vernici i ove godine proslavljaju u svojim domovima zbog zaštitnih antikovid mera, pozvali su ih da prate liturgiju preko Interneta, a u domovima zapale tamjan i da pred svojim ikonama uznose molitvu.

Vladika Teodosije je prethodno uputio čestitku za Vaskrs u prazničnom intervjuu za Jedinstvo, uz poruku da čuvamo svetinje kao zenicu oka svog ali i da poštujemo druge vere.

„Raspeti i Vaskrsli Hristos Gospod sa vama je, draga deco duhovna, sinovi i kćeri Kosova i Metohije“, Vaskršnja je poruka patrijarha Porfirija. U svojoj poslanici, patrijarh SPC pozvao je na molitvu, rodoljublje, očuvanje vere, nacionalnog, jezičkog i kulturnog jedinstva.

U Beogradu će Patrijarh Irinej Vaskršnju liturgiju služiti u hramu Sv. Save na Vračaru u 9 sati ujutru.

Drugo praznovanje u pandemiji

Već drugu godinu za redom, Vaskrs se obeležava u pandemiji koronavirusa. Oboleli su milioni ljudi, hiljade ih je izgubilo bitku sa infekcijom.

Srpska pravoslavna crkva je između dva Vaskrsa izgubila tri najznačajnija svoja arhijereja i više vladika i sveštenika – patrijarha Irineja, mitropolita Amfilohija i vladiku Atanasija.

Širom sveta na snazi su restriktivne mere okupljanja, pa mnogi pravoslavni vernici, kao i nedavno oni na katolički, Vaskrs dočekuju u svojim domovima.

Eparhija raško-prizrenska odlučila je da više manastira zatvori za posete, dok su crkve otvorene i vernicima je ostavljeno da po svojoj odluci postupaju. Crkva je istovremeno pozvala vernike da se pridržavaju svih mera zaštite.

Ipak, za razliku od prošle godine, u crkvama na KiM-u za ovaj Vaskrs ima više vernika.

Zvona oglašavaju radost

Sa crkvenih zvonika su se u ponoć oglasila zvona. Crkve su posle dana žalosti – Velikog Petka i Velike Subote, danas osvetljene, a sveštenici nose svetle odežde. Otvaraju se Carske dveri na oltarima pravoslavnih hramova, čita se Jevanđelje o radosnoj vesti anđela – pobede života nad smrću.

Prema Biblijskom predanju, Isus je raspet u petak, a izdahnuo je u teškim mukama. Položen je u grob u Josifovom vrtu. U nedelju u zoru se zatresla zemlja i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali, a Isus je vaskrsao. Tako je na Vaskrs prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se ukazao i svojim učenicima.

Vaskrs su čestitali brojni srpski zvaničnici. Njihove poruke se tiču podrške miru, zajedništvu i čovekoljublju i opreza u pandemiji koronavirusa. O tome opširnije u posebnoj vesti.

Novom pesmom i spotom premijerno objavljenom uoči Vaskrsa, poznata ženska pevačka grupa Rašanke iz Novog Pazara, uz pomoć muzičara, umetnika i pedagoga sa Severa Kosova, čestitala je uskršnje praznike svima koji slave.

Pravoslavni vernici od noćas se pozdravljaju pozdravom „Hristos voskrese!“ i „Vaistinu voskrese“. Tako će se pozdravljati sve do Spasovdana – 40 dana posle Vaskrsa, koji uvek pada u četvrtak šeste nedelje posle Vaskrsa.

KoSSev čestita svim vernicima koji Vaskrs proslavljaju po Julijanskom kalendaru: Hristos voskrese!Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.