Rašanke, umetnici i profesori sa Severa novom pesmom čestitali Vaskrs

Novom pesmom i spotom premijerno objavljenom uoči Vaskrsa, poznata ženska pevačka grupa Rašanke iz Novog Pazara, uz pomoć muzičara, umetnika i pedagoga sa Severa Kosova, čestitala je uskršnje praznike svima koji slave.

Rašanke koje tradicionalno organizuju koncerte i nastupe za značajne događaje i praznike, ove godine usled pandemije koronavirusa, odlučile da snime pesmu i spot posvećen Vaskrsu.

Pesma i spot su urađeni pod pokroviteljstvom manastira Đurđevi Stupovi i Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, uz podršku grada Novog Pazara i škole za osnovno muzičko obrazovanje „Stevan Mokranjac“ iz ovog grada.

Pesma na stihove zvečanskog pesnika i pedagoga Nenada Radenkovića Jera je snimljena u Tilko studiju maestra Dušana Popovića iz Кosovske Mitrovice, dok je video spot uradio Milan Кabašić, takođe iz Кosovske Mitrovice.

U snimanju pesme i video spota učestvovale su starija i mlađa pevačka grupa Rašanke iz Novog Pazara, kojima rukovodi dr Biljana Pavlović, profesor na Učiteljskom fakultetu u Prizrenu – Leposaviću, koja je i autorka kompozicije.

U realizaciji vaskršnje pesme i spota učestvovali su i profesori prištinskog Univerziteta: Petar Ilić sa Akademije umetnosti u Zvečanu i Boško Milovanović, profesor na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću.

Pored njih, u pesmi su učestvovalii i profesori iz muzičke škole Stevan Mokranjac iz Pazara.

Solisti u pesmi su Snežana Vušović i profesor Boško Milovanović.

Pesma je snimana na Starom Rasu, a zatim i pored manastira Sopoćani i Đurđevi Stupovi.

Pevačka grupa Rašanke je upravo i dobila ime po starom Rasu.

Ova grupa postoji od 2002. godine u Novom Pazaru.

Rašanke su do sada imale oko 200 nastupa i mnogobrojne nagrade. Na svom repertoaru imaju tradicionalne narodne pesme i duhovne srpske pesme ali pevaju i pesme drugih naroda.

Grupa ima svoj podmladak, mlađu pevačku grupu Rašankice, koje su imale na
desetine javnih nastupa.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.