Hovenijer i Rode o presudi Mustafi: Nije protiv OVK, već za individualnu odgovornost, podržavamo Sud

Saljih Mustafa Specijalni sud
FOTO: Specijalni sud/Printscreen

Specijalizovana veća u Hagu osudila su juče na ukupno 26 godina zatvora u prvostepenom postupku bivšeg pripadnika OVK, Saljiha Mustafu. Za Prištinu je ova presuda „nepravda“, dok je SAD i Nemačka pozdravljaju i poručuju da se ona odnosi na individualnu krivičnu odgovornost optuženog, te da nije protiv OVK.

Presuda izrečena Saljihu Mustafi prva je presuda za ratne zločine Specijalizovanih veća za Kosovo.

Mustafa je juče proglašen krivim za tri krivična dela kao ratni zločin – mučenje, proizvoljno lišavanje slobode i protivpravno lišavanje života.

Za jedno krivično delo mu je izrečena kazna od 22 godine zatvora, za drugo – 10 i treće – 25 godina zatvora. Porota Specijalizovanih veća odlučila je da mu jedinstvena kazna zatvora bude 26 godina.

Tokom jučerašnjeg dana listale su se reakcije prištinskih zvaničnika, kako vlasti, tako i opozicije. Svi su oni tvrdili da je presuda nepravedna, da je „rat OVK bio čist“, da je „Srbija počinila genocid“, te da se „oslobodiocu sudi strože nego agresoru“.

Ovog jutra i tokom dana usledile su prve reakcije međunarodnih predstavnika.

Među prvima se oglasio portparol Stejt departmenta, Ned Prajs koji je pozdravio presudu, navodeći da ona nije izrečena protiv OVK ili Kosova, već da je u pitanju individualna krivična odgovornost.

„Ova presuda je snažan korak ka pomoći Kosovu da održi vladavinu prava i osigura pravdu za žrtve. Takođe, pozdravljamo hrabrost pojedinačnih žrtava i svedoka koji su se javili i osuđujemo pretnje i zastrašivanja sa kojima su se suočili. Bez ovih hrabrih pojedinaca pravda ne bi bila moguća“, poručio je Prajs.

Potom se oglasio i američki ambasador u Prištini sa sličnim navodima.

„SAD podržavaju Specijalizovana veća u njihovim naporima da obezbede pravdu za sve. Ovo nije presuda protiv OVK ili Kosova već se odnosi samo na individualnu krivičnu odgovornost optuženog“, naveo je Džef Hovenijer.

U međuvremenu je usledila i reakcija nemačkog ambasadora u Prištini.

„Važna presuda koja jača vladavinu prava. Ovo je presuda pojedincu za počinjenje teških ratnih zločina, a ne presuda OVK. Podjednako važno je isporuka pravde za žrtve – bez nekažnjivosti“, oglasio se Jorn Rode.

Pročitajte još:

Priština negoduje zbog kazne Saljihu Mustafi: „Nepravda, „šta je sa srpskim ubicama“; SAD pozdravljaju

Saljih Mustafa u Hagu osuđen na 26 godina zatvoraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.