Hoti u čestitki: Dijalog sa Beogradom na jasnim principima – za uzajamno priznanje i eliminacija razmene teritorija

Godina koju ostavljamo za sobom bila je teška. Ova pandemija nas je sve pogodila. Molim se za porodice koje su izgubile svoje voljene, uključujući porodice lekara i medicinskih sestara, policajaca i drugo osoblje – one koji su izgubili život u vršenju dužnosti, poručio je odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti u svojoj novogodišnjoj čestitki. Ali je imao i političke poruke.

Avdulah Hoti tvrdi i da je bilo političkih uspeha, a to je bilo „vraćanja“ poverenja i saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama Evropske unije, kao i politički dijalog sa Beogradom.

Kaže da su Kosovu „otvorena vrata“ počev od zemalja regiona, država članica EU, preko sedišta NATO-a, do Bele kuće.

„Ovaj nivo partnerstva je nedostajao na Kosovu dugi niz godina, verovatno još od vremena predsednika Rugove.

„Ponovo smo započeli politički dijalog sa Srbijom na jasnim principima, za uzajamno priznavanje, eliminišući opasnu ideju teritorijalne razmene“.

Hoti je zaključio u svojoj čestitki da je međunarodni položaj Kosova danas „mnogo povoljniji“.

Kako kaže, poznato je to da je „Kosovo nedeljivo“, da je to „demokratska država svih svojih građana“, te da „ako ne danas, sutra će i biti ravnopravan član velike porodice slobodnih nacija“.

Kada je u pitanju borba sa kovidom – 19, izlistao je ono što smatra da je vlada koja odlazi uskoro uradila na konkretnoj pomoći, naglašavajući da je paket za ekonomski oporavak među najvećim u regionu.

„Udvostručili smo poljoprivredne subvencije, masovno smo podržali preduzeća, pomogli smo ženama u preduzetništvu, udvostručili smo socijalnu pomoć, podržali smo nevećinske zajednice u teškim uslovima, podržali smo naše umetnike, sportiste i omladinu. Da bi se građani što lakše izborili sa ovom krizom, omogućili smo povlačenje 10 odsto penzijske štednje“, naveo je.

Svima koji se leče od kovida poželeo je brz oporavak.

Kako u čestitkama komunicira v.d. kosovskog predsednika
Novogodišnju čestitku građanima uputila je i v.d. kosovskog predsednika – Vjosa Osmani video porukom u kojoj, osim obraćanja na albanskom, nema prevoda na srpski jezik. Ona je prethodno uputila još jednu video poruku na Božić po Gregorijanskom kalendaru, i to za međunarodne partnere, uputivši im čestitke za praznik. U dužem obraćanju, međutim, govorila je još jednom o „genocidu Srbije“. Obraćala se na engleskom, sa titlom na albanski. Video poruke su pothranjene na jutjub kanalu „Vjosa Osmani, predsednica Republike Kosovo“

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.