Hoti sutra sa delegacijom američke vlade; Zvaničnici SAD potom i u poseti Beogradu

Ričard Grenel Tvite nalog
FOTO: Richard Grenel/Twitter

Vest je ažurirana

Kabinet kosovskog premijera potvrdio je večeras medijske navode da će delegacija SAD-a, čiji će deo biti i izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, uz predstavnike DFC-a, i EXIM-a, boraviti na Kosovu. Na osnovu saopštenja Međunarodne korporacije za finansije i razvoj koje je objavila kosovska ambasadorka u Americi, Vljora Čitaku, ujedno su potvrđeni navodi da će ova delegacija u sklopu petodnevnog putovanja posetiti i Srbiju, Grčku i Izrael.

Delegaciju američke vlade predvodiće direktor Međunarodne korporacije za finansije i razvoj u SAD (DFC) Adam Bohler.

Osim Grenela, na Kosovo će sa njim doputovati predstavnici USAID-a, predsedavajuća Izvozno-uvozne banke SAD (EXIM) kao i drugi visoki vladini zvaničnici iz američkog Ministarstva energetike i trgovine, saopšteno je iz kosovske vlade.

Kako se navodi, poseta se odvija povodom nedavno potpisanih dokumenata u Beloj kući o ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine.

Ambasadorka Kosova u SAD-u, Vljora Čitaku, u međuvremenu se oglasila na Tviteru ocenivši boravak delegacije iz SAD na Kosovo kao odličnu vest.

Čitaku je ujedno objavila fotografiju saopštenja DFC kojim se potvrđuju prethodni navodi prištinskih medija da će delegacija iz SAD-a u sklopu petodnevnog putovanja osim Kosova posetiti i Srbiju, Izrael i Grčku.

U međuvremenu se oglasio i Ričard Grenel, komentarišući objavu na Tviteru Čitaku.

„Sprovođenje sporazuma koji su postigli Kosovo i Srbija je glavni prioritet Trampove administracije. Vidimo se ove nedelje u Prištini i Beogradu“, poručio je.

Posete američke delegacije usmerene su ka jačanju ekonomske saradnje i razvoju, navodi se u saopštenju.

Navodi se da će delegacije održati sastanke sa visokim vladinim zvaničnicima ali i predstavnicima privatnog sektora.

Prema objavljenom saopštenju DFC će u sklopu posete postaviti temelj za novu kancelariju u Beogradu a čime će se, kako se navodi, podržati ekonomski razvoj u regionu.

DFC, američka razvojna banka, „olakšava investicije privatnom sektoru i nudi principijelno finansiranje kao alternativu autoritarnim režimima“ poručuju.

„Delegacija će unaprediti strateška ulaganja koja podržavaju raznolikost ponuda i jačanje energetske nezavisnosti u Grčkoj i širem regionu. Delegacija će ujedno proceniti mogućnosti za povećanje investicija u regionu kako bi se osigurala stabilnost i ekonomska saradnja na Srednjem Istoku“, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici DFC sutra u Beogradu

Zajedno sa Hotijevom potvrdom o dolasku američke delegacije, stižu i navodi agencije Tanjug da će sutra u Beogradu stići predstavnici DFC, a da će se prvi sastanak održati već sledećeg dana, čime će, kako je saopšteno, početi i konkretna realizacija sporazuma koji je 4. septembra potpisan u Vašingtonu.

Tanjug prenosi da će delegacija DFC predvođena Adamom Bolerom, boraviti u Beogradu četiri dana.

Predstavnici DFC-a će imati sastanke u utorak i sredu sa predstavnicima Privredne komore Srbije i Ministarstva finansija, dok će se u sredu ujedno sastati sa ministrom finansija Srbije, Sinišom Malim, preneo je Tanjug.

Inače, DFC je na osnovu dokumenata koje su delegacije Beograda i Prištine potpisale u Vašingtonu u obavezi da otvori svoju kancelariju u Beogradu.

Podsetimo, zvanični Beograd je ubrzo nakon potpisivanja dokumenata u Vašingtonu najavio dolazak predstavnika američke Međunarodne korporacije za finasiranje razvoja (DFC) i otvaranje kancelarije ove korporacije u Beogradu za 21. septembar, tj. za sutra.

DFC, kao i Izvozno-uvozna banka potom su potpisale pisma o namerama sa predstavnicima Beograda i Prištine za finansiranje izgradnje „autoputa mira“, koji će povezati Niš i Prištinu.

Tada je ujedno i najavljeno da će krajem meseca zajedno sa delegacijom DFC-a, Beograd, ali i Prištinu posetiti i delegacija Izvozno-uvozne banke, a upravo zbog realizacije ovog i drugih projekata.

Podsetimo, delegacije Beograda i Prištine predvođene kosovskim premijerom, Avdulahom Hotijem i predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, potpisale su 4. septembra u Vašingtonu dva odvojena dokumenta o ekonomskoj normalizaciji odnosa.

Pročitajte još:

Gazeta Express: Grenel sutra boravi u Prištini, a potom putuje za Beograd

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.