Gazeta Express: Grenel sutra boravi u Prištini, a potom putuje za Beograd

Vest je ažurirana

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Američki specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije, Ričard Grenel, zajedno sa još 13 američkih zvaničnika stiže na Kosovo u ponedeljak. Očekuje se da će ova delegacija pored Kosova posetiti i Srbiju, Grčku i Izrael, piše Gazeta Express.

T7 saznaje da će Grenel i delegacija boraviti u petodnevnoj poseti – od 20. do 25. septembra.

Pored Kosova, Grenel će sa još 13 američkih zvaničnika posetiti Srbiju, Grčku i Izrael.

Adam Bohler, izvršni direktor Međunarodne finansijske korporacije, takođe će biti deo ove delegacije.

Delegacija će održati sastanke sa visokim zvaničnicima Vlade Kosova i liderima privatnog sektora.

Međunarodna finansijska korporacija (DFC) takođe je najavila dolazak američkih zvaničnika.

„Delegacija će unaprediti strateška ulaganja koja podržavaju raznolikost ponuda i jačanje energetske nezavisnosti u Grčkoj i širem regionu. DFC će postaviti temelje za otvaranje kancelarije u Beogradu kako bi se olakšala primena projekata koji podržavaju ekonomski razvor u regionu“, navodi se u saopštenju.

Grenel sa još 13 zvaničnika dolazi na Kosovo

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Specijalni izaslanik predsednika Trampa za dijalog Kosova i Srbije, Ričard Grenel, stiže sutra na Kosovo zajedno sa još 13 američkih zvaničnika. Izvori Gazete Express nagovestili su da je njegova poseta usmerena ka verifikaciji napretka u primeni sporazuma od 4. septembra u Beloj kući radi normalizacije ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije.

Glavna osoba koja posreduje u dijalogu između Kosova i Srbije, Ričard Grenel, stiže sutra na Kosovo u posetu radi primene sporazuma postignutog u Beloj kući između Kosova i Srbije.

Grenel će na Kosovo doći sa još 13 američkih zvaničnika koji će predstaviti projekte za Kosovo i region u okviru sporazuma postignutog sa Srbijom.

Kosovo i Srbija su 4. septembra potpisali sporazum o ekonomskoj normalizaciji koji se smatra istorijskim zbog činjenice da otvara put za normalizaciju ekonomskih odnosa dve zemlje i otvara put za investicije u celom regionu, uključujući aputoputeve, železnicu i gas.

KoSSev: Da Grenel sutra dolazi na Kosovo prethodno je javio i Indeksonline, takođe se pozivajući na svoje izvore.

Ovaj, medij je ujedno saopštio da će Grenel „doneti dobre vesti poput ukidanja američkih viza za stanovnike Kosova“.

Podsetimo, zvanični Beograd je ubrzo nakon potpisivanja dokumenata u Vašingtonu najavio dolazak predstavnika američke Međunarodne korporacije za finasiranje razvoja (DFC) i otvaranje kancelarije ove korporacije u Beogradu za 21. septembar, tj. za sutra.

DFC, kao i Izvozno-uvozna banka potom su potpisale pisma o namerama sa predstavnicima Beograda i Prištine za finansiranje izgradnje „autoputa mira“, koji će povezati Niš i Prištinu.

Tada je ujedno i najavljeno da će krajem meseca zajedno sa delegacijom DFC-a, Beograd, ali i Prištinu posetiti i delegacija Izvozno-uvozne banke, a upravo zbog realizacije ovog i drugih projekata.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.