Tači i Pacoli kod Erdogana o „jačanju partnerstva“

Tači Erdogan
FOTO: Twitter/Hashim Thaçi

Kosovski predesednik, Hašim Tači i lider AKR, Bedžet Pacoli, boravili su danas u poseti Turskoj gde su se sastali sa predsednikom ove zemlje, Redžepom Tajipom Erdoganom. Osim kratkih poruka o „jačanju partnerstva dve zemlje“ objavljenih na društvenim mrežama, za sada nema zvaničnih informacija o tome zašto su dvojica kosovskih zvaničnika otputovali za Istanbul.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, poručio je nakon današnjeg sastanka sa turskim predsednikom da „dve države imaju prijateljske odnose“ i da će jačati strateško partnerstvo.

„Zahvalan sam predsedniku Erdoganu na toplom prijemu i produktivnom razgovoru o svim pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući bilateralnu saradnju, regionalne i globalne teme“, napisao je Tači na Tviteru.

Erdoganov kabinet je saopštio da su dva predsednika danas doručkovala u Paviljonu Vahdetin, rezidenciji šefa turske države, prenela je Anadolija.

Da zajedno sa Tačijem boravi u Istanbulu, potvrdio je i lider AKR, Bedžet Pacoli.

Uz sliku sa Erdoganom, Pacoli je preko Fejsbuka poručio da je predsednik Turske „veliki prijatelj Kosova“ i da je veoma zaslužan zbog toga što je Turska priznala Kosovo.

„Danas smo u Istanbulu, zajedno sa predsednikom Tačijem imali odličan sastanak sa predsednikom Turske Erdoganom. Naše prijateljstvo i partnerstvo biće još jače“, poručio je lider AKR.

Međutim, ni Pacoli nije saopštio zbog čega su danas dvojica zvaničnika boravili u Istanbulu.

Sastanku dvojice predsednika prethodilo je potpisivanje dokumenata o ekonomskoj normalizaciji između delegacija Beograda i Prištine u Vašingtonu, kojim se, između ostalog, Kosovo obavezalo na međusobno priznanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Izraelom.

Ova odluka Prištine izazvala je snažno protivljenje Turske, kao i Arapske lige.

Kosovski predsednik je odmah zatim imao telefonski razgovor sa turskim predsednikom, kada mu je, kako je sam potvrdio, rekao da priznanje Izraela neće uticati na odnose Kosova i Turske.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.