Hoti kritikuje građane zbog javnog okupljanja, a mediji njega

Avdulah Hoti
Foto: KoSSev

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, reagovao je zbog sinoćnjeg prazničnog okupljanja građana. Navodi da je to ponašanje suprotno zabrani okupljanja koju je izrekla kosovska vlada i preporukama kosovskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje, a poručio je i da će „ko god da je bio prisutan verovatno dobiti virus“.

„Juče smo čestitali jedni drugima u krugu porodice dok su se lekari, medicinske sestre i ostalo pomoćno osoblje brinuli za naše najmilije pogođene COVID-19. Oni svakodnevno rizikuju svoj život kad uđu na vrata bolnice u kojoj rade“, napisao je on na Fejsbuku nakon navoda o okupljanju većeg broja građana koji su juče slavili Kurban-bajram.

Hotijeva ocena je da je među okupljenima bilo i onih koji su oboleli od COVID-19 ali koji ne osećaju nikakve simptome zbog čega su zarazili druge.

„To znači da će u naredne dve nedelje stotine građana potražiti lečenje u bolnicama od istih lekara, čije savete ne poštuju“, napisao je on.

Građane je pozvao da vode računa da ne zaraze sebe i druge.

„Ostanite u svojim domovima, slavite u krugu porodice kako biste spasili porodicu, prijatelje i druge. Držite se podalje od gužve, nosite masku kada izlazite van kuće, posebno u mestima u kojima ima ljudi. Uvek držite razdaljinu od dva metra. Ne pozdravljajte se rukom. Održavajte higijenu i koristite sredstva za čišćenje. Nema drugog načina dok se vakcina ne otkrije“, poručio je on.

Hotijeva objava nailazi na kritike, tako portal Gazeta Express piše da Hoti pokušava da „zastraši građane“ i da iznosi procene koje nisu zasnovane na naučnim podacima, već pretpostavkama.

Kosovo već duže vreme beleži veliki broj dnevno registrovanih obolelih osoba, a juče i prekjuče registrovano je 16, odnosno 15 preminulih, što je najveći i apsolutni broj preminulih i broj preminulih na milion stanovnika na čitavom Zapadnom Balkanu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.