Hoti: Izlazimo sami na izbore; jačanjem Kosova pomažemo Albancima u Preševu, Medveđi i Bujanovcu

Hoti Klan Kosova
FOTO: Klan Kosova

Vest je ažurirana

Aktuelni kosovski premijer, Avdulah Hoti, sastao se danas sa predstavnicima Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca. Nakon sastanka govorio je o mogućoj „uniji Kosova i Preševske doline“, te ujedno najavio da će vladajuća LDK samostalno izaći na predstojeće februarske izbore, prenosi KosovaPress.

Demokratski savez Kosova bliži se kraju sastavljanja liste poslanika koji će se kandidovati ispred ove stranke za predstojeće izbore, najavio je danas trenutni kosovski premijer.

Potvrdio je da su razgovarali sa AKR koju predvodi Bedžet Pacoli o mogućoj predizbornoj koaliciji, ali i dodao da je na kraju ipak odlučeno da samostalno izađu na izbore.

Hoti: Mere su na snazi, zakon važi za sve

Povodom predstojećih izbora političke stranke na Kosovu su već počele da organizuju skupove sa svojim pristalicama, a dok se na mnogim, kako su preneli prištinski mediji i to potkrepili fotografijama, antikovid mere nisu poštovale.

Na pitanje kako se novčano kažnjavaju građani za bilo kakva kršenja koja čine, a političke stranke to nisu, Hoti je rekao da se zakon primenjuje na sve bez izuzetka, javlja KosovaPress.

“Mere su na snazi, moraju se poštovati. Ja sam lično održao nekoliko sastanaka, potrudili smo se da primenimo mere koje smo preduzeli, jer to nisu bili otvoreni sastanci. Bilo je sastanaka sa našim strukturama i verujem da bi i u drugim strankama trebalo da bude isto, mi smo se pobrinuli da te sastanke održavamo u prostorijama koje ispunjavaju uslove, sa maskama i trudeći se da držimo distancu … Zakon je isti za sve, bez izuzetka … Ne znam da li postoje (novčane kazne za političke stranke), ali zakon je isti za sve bez ikakvih izuzetaka“, rekao je Hoti.

Hoti: Jačanjem Kosova pomažemo Albancima u Preševskoj Dolini

Hoti je takođe upitan o mogućoj „uniji Preševske Doline sa Kosovom“, u slučaju da bude na vlasti nakon izbora 14. februara, za koje je rekao da „teži svealbanskoj integraciji“, prenosi KosovaPress.

Rekao je da se „jačanjem Kosova pomaže i Dolini“.

“Znate našu ličnu orijentaciju – i ove vlade i moje stranke u vezi sa ovim pitanjem. Verujemo da jačanjem države Kosovo pomažemo Albancima u Preševskoj Dolini i kroz aktivnosti koje su se sve više strukturirale u prošlosti, da omoguće albansku integraciju što je pre moguće. Ovo je za nas dugoročna vizija. Šta ovo znači? To znači miran region, gde Srbija i Kosovo zaključuju dijalog uz uzajamno priznavanje i gde je ceo region deo EU, a Albanci iz Doline, bez ikakvih ograničenja, od Doline do Skadra mogu da se kreću, ka jugu Albanije, po Tetovu, Skoplju, Crnoj Gori, Ulcinju, i u svim albanskim oblastima”, rekao je on.

Express: Hoti upozorio na mogućnost ponovnog uvođenja reciprociteta, nada se da neće biti potrebno

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, najavio je danas mogućnost ponovnog uvođenja reciprociteta prema Beogradu, mere koja je sa njegovim dolaskom na mesto predsednika vlade i ukinuta.

Hoti je na današnjoj konferenciji za štampu najavio da će septembra meseca poslati udžbenike albanskom stanovništvu u Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

Upitan ‘šta će učini ukoliko Srbija ne odobri da ovi udžbenici pređu preko prelaza’ Hoti je upozorio da bi u takvoj situaciji mera reciprociteta mogla da bude ponovo uvedena, prenosi Gazeta Express.

„Kada smo započeli proces dijaloga, u prvim nedeljama nakon što sam preuzeo upravljanje Vladom, ukinuo sam meru reciprociteta i ukinuta je odluka o taksama i onome što je ranije bilo, što je otvorilo put procesu dijaloga. To je učinjeno u jednom određenom vremenskom roku, na nekoliko meseci, i čim taj proces dođe do kraja, ili se proces završi međusobnim priznanjem, ili ćemo mi primeniti sve mere reciprociteta, bez izuzetka. Svaku meru koja Srbija usmeri prema nama, mi imamo pravo i usmerićemo ka Srbiji“, rekao je Hoti.

Međutim, rekao je da ne veruje da će biti neophodne takve akcije.

„Ali verujem da uz učešće međunarodnih partnera nećemo morati da idemo u ovu krajnost, verujem da svakodnevno napredujemo ka konačnom sporazumu. Videli ste da smo malo disciplinovali posete srpskih zvaničnika Kosovu“, dodao je Hoti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.