Hoti danas sa koalicionim partnerima o dijalogu, sa gradonačelnicima o početku nastave i finansijskoj podršci

FOTO: Avdulah Hoti/ Sajt kosovskog premijera
FOTO: Avdulah Hoti/Sajt kosovskog premijera

Kako je i najavljivano prethodnih dana, a što je juče potvrdio i sam kosovski premijer, Avdulah Hoti, na svom Fejsbuk profilu, on će se danas sastati sa koalicionim partnerima sa kojima će razgovarati o dijalogu. Pre toga, sastaće se i sa gradonačelnicima opština, saopštio je on.

U toku jučerašnjeg dana je, kosovski ministar infrastrukture iz redova LDK, Arben Abraši, Kohi rekao da će se na sastanku razgovarati i o svim otvorenim pitanjima, uključujući i pitanje predsednika i izneo stav da to mesto treba da pripadne LDK.

Hoti je saopštio da će se danas sastati sa liderima AAK, Socijaldemokratske inicijative NISMA i LDK, kao i da će tema današnjeg razgovora sa koalicionim partnerima biti dijalog Beograda i Prištine, ali i sastanak najavljen za 2. septembar u Vašingtonu.

„Danas u 15 časova sastaću se sa gospodinom Mustafom, gospodinom Haradinajem i gospodinom Ljimajem kako bih ih obavestio o dosadašnjem razvoju procesa dijaloga i očekivanjima za sastanak u Vašingtonu”, napisao je Hoti.

Osim toga, on je takođe najavio da će se sastati sa nadležnim ministrima i gradonačelnicima kako bi razgovarali o upravljanju pandemijom COVID-19.

„U 11 sati, zajedno sa nadležnim ministrima, sastajem se sa svim gradonačelnicima da se s njima dogovaram o finansijskoj podršci vlade opštinama za upravljanje pandemijom, pripremama za početak nastave i analizi uticaja mera zaštite protiv COVID-19”, stoji u Hotijevoj objavi.

Nešto više od nedelju dana pre tradicionalnog početka nastave, poznato je da će na Kosovu nastava početi u tri faze.

Prva faza je trebalo da počne od 1. septembra, kada će se u školske klupe vratiti učenici nižih razreda, odnosno od predškolskog do trećeg, ali i oni koji treba da krenu u 6. i 10. razred.

Druga faza koja će obuhvatiti četvrti i peti razred počinje 7. septembra, a u trećoj fazi od 10. septembra u školu se vraćaju učenici koji će pohađati kombinovanu nastavu, sedmi, osmi i deveti razred, objasnili su nadležni RSE.

Kako će se i da li ovaj model prilagoditi i za srpske škole na Kosovu koje nemaju isti model organizacije osnovnog i srednjeg obrazovanja, za sada nije poznato.

Na Kosovu je nastava u školama obustavljena 12. marta, odnosno 16. u srpskim sredinama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.