Hodžič: Administrativna kancelarija za Severnu Mitrovicu je osnovno opštinsko telo i radiće pod drugačijim nazivom

Mnogi srpski odbornici su na jučerašnjoj sednici SO Severna Mitrovica bili zbunjeni zbog toga što se na toj sednici raspravlja o budžetu Administrativne kancelarije Severne Mitrovice za 2014. godinu i negodovali što se od njih očekuje da usvoje rebalans jednog budžeta u čijoj izradi nisu učestvovali. Delovalo je kao da je odbornicima još uvek sveže formirane lokalne skupštine, u ruke dat vruć krompir. Jedna odbornica je čak preko govornice zatražila da joj se objasni kakva je funkcija SO Severna Mitrovica, a kakva Administrativne kancelarije. Šefica Administrativne kancelarije za Severnu Mitrovicu, Adrijana Hodžić, izložila je predlog rebalansa budžeta i detaljno objasnila razloge manjka u kasi, naglasivši da je budžet donešen pre formiranja SO Severna Mitrovica, ali i da je budžet Administrativne kancelarije u stvari opštinski budžet, a da su i odbornici SO Severna Mitrovica, preko plata, zapravo jedini odbornici na Severu Kosova koji trenutno koriste opštinski budžet, jer se i njima plate isplaćuju preko Administrativne kancelarije.

U pauzi rasprave o rebalansu budžeta, razgovaramo sa šeficom Administrativne kancelarije za Severnu Mitrovicu, Adrijanom Hodžić, koja samouvereno govori o nastavku rada ove kancelarije u narednim godinama, ali pod drugačijim nazivom, integraciji ostalih opštinskih službenika i službi u, kako ona naziva ovu kancelariju – "osnovno opštinsko telo", sve do formiranja 16 opštinskih odeljenja.

Kakva je uloga Administrativne kancelarije u radu današnje skupštine opštine Severna Mitrovica?

Administrativna kancelarija je opštinsko telo, osnov za buduću opštinu Severna Mitrovica i sa tim ciljem je u stvari formirana pre dve godine. Administrativna kancelarija ima tehničko osoblje, opštinski staf koji je edukovan za tu vrstu usluge. Administrativna kancelarija svakoga dana pruža opštinske usluge građanima Severne Mitrovice. Obaveza je tehničkog tima Administrativne kancelarije da da na predlog SO Severna Mitrovica rebalans budžeta, pošto se trenutno nalazimo u toj fazi, jer nema ko drugi to da radi.

Administrativna kancelarija za Severnu Mitrovicu nadživela Ahtisarijev plan

Administrativna kancelarija osnovana je prema Sveobuhvatnom predlogu za rešenje statusa Kosova, poznatijem kao plan Martija Ahtisarija, koji Srbi nisu nikada prihvatili, niti priznali, i koji kao takav, nikada nije zvanično usvojen, iako su delovi ovog plana ispunjeni, uključujući i formiranje Administrativne kancelarije za Severnu Mitrovicu 2007. Prema ovom planu, u tački 13.5. se kaže da će tokom prelaznog perioda od 120 dana, Specijalni predstavnik Generalnog sekretara, u koordinaciji sa Međunarodnim civilnim predstavnikom, “obrazovati privremene opštinske strukture za novu opštinu Severna Mitrovica, u granicama utvrđenim u prilogu ovom Aneksu. Posle završetka prelaznog perioda, ove privremene opštinske strukture biće pod nadležnošću Međunarodnog civilnog predstavnika, do vremena održavanja prvih lokalnih izbora u toj opštini.” Lokalni izbori u Severnoj Mitrovici su kroz četiri kruga organizovani od novembra 2013. do februara 2014, a u intervju za KoSSev, šefica  ove Kancelarije ne samo da je govorila o trenutno veoma aktivnoj ulozi Administrativne kancelarije kao opštinskog tela, već je dala i uveravanja da, osim što ova kancedlarija radi na izradi opštinskog budžeta za 2015. godinu, ona će i kao, kako je navela – “novo opštinsko telo”, nastaviti da postoji  pod drugačijim nazivom, te integrisati ostale službe u sebe, do formiranja 16 opštinskih odeljenja. 

Molim Vas, objasnite šta znači to kada kažete „obaveza“? Slušajući odbornike u diskusiji, stiče se utisak da ne razumeju ulogu Administratrivne kancelarije na sednici, odnosno ne razumeju zašto raspravljaju o rebalansu budžeta Administrativne kancelarije na svojoj sednici?

Pa dobro, to što svim odbornicima nije jasno o čemu se radi i šta je zapravo Administrativna kancelarija…Verujem da ste pomno pratili i mogli ste da vidite da se uvek isti broj i isti odbornici javljaju sa takvom vrstom zbunjenosti. Ja mislim da svi znaju šta je uloga Administrativne kancelarije, ali su ljudi imali neke druge planove u predizbornoj kampanji i sada postojanje Adminstrativne kancelarije na neki način remeti planove iz tog doba. Međutim, to nije velika stvar i nije veliki problem. Radi se o tome da uz postojanje Administrativne kancelarije, opština Severna Mitrovica jeste  funkcionalna i pruža usluge građanima Severne Mitrovice.

Govorite kao da smo mi i dalje u prelaznom periodu?

Da, mi jesmo u tranzicionom periodu. Ali, ono što sam htela da vam kažem, zamislite da imate samo skupštinu i da nemate Administrativnu kancelariju!  Ko bi raspravljao o rebalansu budžeta?! Zamislite da nema tehničkog osoblja iz Adminstrativne kancelarije!  Ko bi pravio predlog budžeta za 2015 godinu?! Postoje rokovi kada na tome treba da se radi i kada se ti predlozi predaju skupštini! Ovo treba da se razume – nije Skupština opštine ta koja pravi predlog budžeta  i nije logično da skupština opštine pravi predlog budžeta i da ga onda usvaja.

Ko radi na izradi budžeta za Severnu Mitrovicu za 2015. godinu?

Trenutno na predlogu budžeta za 2015. godinu, radi tehničko osoblje Administrativne kancelarije – tog opštinskog tela. Hajde da prestanemo da ga nazivamo „Administrativna kancelarija“ – to je osnovno opštinsko telo.

I ono je ipak privremenog karaktera?

Ne, privremeno, ono je prelazno rešenje.

Kao prelazno rešenje, ono je dakle, privremenog karaktera?

Nema privremeno, nego je to baza za novu opštinu. Nelogično je sada da vi obučavate jednog finansijskog službenika sa ciljem da biste ga jednoga dana i otpustili. Administrativna kancelarija ima jedan mali broj službenika i cilj je da se jednoga dana taj broj poveća do optimuma, onoliko koliko je dozvoljeno, sa ciljem da se na najefikasniji i najtransparentniji mogući način, pružaju usluge građanima Severne Mitrovice.

Drugim rečima, u krivu su svi oni građani Severne Mitrovice, kao i odbornici, koji su ulogu Administrativne kancelarije do sada videli kao prelaznu instituciju?

Privremenu!

Privremenu? Dobro, sada kažete privremenu, dakle, vide je kao privremenu do formiranja Skupštine opštine Severna Mitrovica? Da li Vas dobro razumem, Vi mislite da će Administrativna kancelarija nastaviti da funkcioniše kao opštinsko telo u 2015. godini?

Administrativna kancelarija će promeniti naziv. Osoblje Administrativne kancelarije je osoblje nove opštine Severna Mitrovica, s tim što  to neće biti jedino osoblje, već će se  integracijom… znate da učešćem na kosovskim izborima, pokrenuta je integracija institucija u kosovski sistem.

To znači da će vaša kancelarija biti nova opština Severna Mitrovica?

Nova opština Severna Mitrovica! Pazite, to je više političko pitanje i znak kako će se odvijati taj proces, ali je logično da se spoje dva tima, da se napravi tih 16 odeljenja. Mi trenutno imamo 7, a treba da imamo 16, koji će komforno pružati usluge građanima Severne Mitrovice. Kada kažem komforno, mislim da će oni biti u situaciji da imaju adekvatne uslove za rad. Kada nemate dovoljan broj osoblja, kao što ga mi trenutno nemamo, u katastru, u urbanizmu, niste u stanju da na najkvalitetniji način pružite uslugu građanima.

Može da se desi da će plate zaposlenima u javnom sektoru iz kosovskog budžeta u Severnoj Mitrovici i 2015. godine isplaćivati Administrativna kancelarija koja će se, drugačije nazivati?

Naravno. Pa to je taj sistem. Kad kažem sistem, zamislite kompjuterski sistem, programe i u urbanizmu i u centru za usluge građanima. To  je sve povezano sa centralnim vlastima u Prištini. Finansije ne mogu funkcionisati ukoliko vi nemate kompjuterski sistem, koji je povezan između trezora Ministarstva finansija i budžetskih jedinica, opština i administrativne kancelarije u ovom slučaju. Mi ne možemo da potrošimo legalno ni jedan jedini cent, a da ne prođe kroz trezor.

Da se vratim na saradnju Administrativne kancelarije i SO Severna  Mitrovica. Ne postoji nikakav formalno pravni dokument koji reguliše odnose između ova dva tela?

Ovo je vanredna situacija. Ovo je nešto sa čime se po prvi put susrećemo i nužna situacija. Evo još jednom ću ponoviti. Zamislite da imate samo skupštinu, a da nemate opštinu, da nemate izvršnu vlast. Kontradiktorno je i konflikt interesa je. Ne može opština i da donosi odluke i da ih sprovodi, nego skupština je ta koja donosi odluke, a opština je izvršna vlast i sprovodi odluke koje skupština donosi. U ovom konkretnom slučaju, danas će zavisiti od odluke skupštine kako ćemo se mi kao izvršni organ, kao opštinsko telo ponašati.

Ko vas je pozvao da prisustvujete i učestvujete na sednici SO Severna Mitrovica?

Pa mi smo imali dva sastanka sa predsedavajućom skupštine na ovu temu i zajedno smo radili i pripremali se za ovaj sastanak. Kada kažem da smo zajedno radili, mi smo dali informacije za ovu današnju temu i pozvani smo da održimo prezentaciju.

Rok za rebalans budžeta je istekao u prošli petak?

Videćemo kako će se ponašati Priština. Mi ćemo svako izvestiti.

Ne očekujete da odbornici i usvoje na ovoj sednici rebalans budžeta?

Kakva god odluka da bude, mi ćemo to poštovati.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.