Hodžaj u Zagrebu: Kosovo i Hrvatska da se zajedno suprotstave "agresivnom ponašanju" Srbije

Kosovo se oslanja na Hrvatsku da se zajedno suprotstave "agresivnom ponašanju" Srbije i da onemoguće "ponovni povratak starih šema srpske dominacije u regionu", poručio je u Hrvatskoj ministar spoljnih poslova Kosova, Enver Hodžaj. Tokom dvodnevne posete Zagrebu, Hodžaj je, u odvojenim sastancima, razgovarao sa političkim vrhom Hrvatske – predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović, premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrom spoljnih poslova, Davorom Ivom Štierom i ministrom odbrane, Davorom Krstičevićem. Razgovarao je, takođe, i sa predstavnicima albanske zajednice u Hrvatskoj. Hodžaj najavljuje i organizovanje zajedničkog foruma Hrvatske i Kosova o investicijima i trgovini u Prištini.

"Hrvatska je važan bilateralni partner Kosovu i sa mojim kolegama u Zagrebu sam razgovarao o produbljivanju naših političkih odnosa i ekonomske saradnje kroz organizovanje budućeg zajedničkog foruma o investicijama i trgovini u Prištini," kazao je Hodžaj, saopštilo je MSP Kosova.

"Hrvatska, kao država članica EU i NATO-a biće snažna podrška evropskoj budućnosti Kosova, ali i primeni novih odnosa sa NATO-m koje smo stvorili od decembra prošle godine," dodao je. 

Tokom posete Hrvatskoj, Hodžaj je dao intervju za hrvatsko izdanje televizije N1. Intervju možete pogledati OVDE.

Hodžaj i njegov kolega iz Hrvatske, Davor Štier, složili su se da imaju redovne konsultacije i koordinaciju, ne samo o bilateralnim, nego i o regionalnim pitanjima, ističu dalje iz Ministarstva spoljnih poslova Kosova.

Štier i Hodžaj razgovarali su i o najnovijoj situaciji nastaloj nakon, kako kažu, "provokacija iz Srbije". 

"Kosovo se oslanja i na Hrvatsku da zajedno odigraju ulogu koja se suprotstavlja agresivnom ponašanju Srbije i da onemoguće ponovni povratak starih šema srpske dominacije u regionu," naveo je Hodžaj.

Upravo je Hrvatska, zajedno sa Albanijom, odnosno ministri odbrane dveju zemalja, prošle nedelje uputila pismo generalnom sekretaru NATO-a, Jensu Stoltenbergu, u kojem osuđuje "srpsku nacionalističku retoriku" i "konkretne akcije na granici", koje "ugrožavaju suverenitet Republike Kosovo" i "destabilizuju bezbednosnu situaciju na zapadnom Balkanu".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.