Vučić pozvao građane: "Da teret KiM-a ne ostavljamo potomcima"

Vreme je da kao narod prestanemo kao noj da zabijamo glavu u pesak i da pokušamo da budemo realni, da ne dopustimo sebi da izgubimo ili nekome predamo ono što imamo, ali i da ne čekamo da će nam u ruke doći ono što smo davno izgubili, poručio je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. U autorskom tekstu za beogradski dnevni list "Blic", građane Srbije pozvao je na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, kako ne bi "taj teret ostavili potomcima". Istakao je i da Srbija ne sme da bude "arogantna i bahata", kao što je, ocenio je, neretko bila. Kao nikada do sada, objasnio je, potrebno je da nađemo odgovor – "da pokušamo da razrešimo kosovski (Gordijev) čvor". Sve što smo dobili i izgubili ratujući platili smo našim i životima naše dece, podvukao je predsednik Srbije, dodajući da je vreme da Srbija radi, razmišlja i dobija, pobeđuje bez sukoba.

Nismo želeli da budemo dovoljno odgovorni da razumemo snagu i želju Albanaca

Podsećajući da je svojevremeno Šimon Peres objasnio da insistira na pregovorima sa Palestincima rekavši "a zamislite samo šta bi moglo da bude, ako to ne radi", Vučić ukazuje da i on kada treba da odgovori na pitanje o potrebi dijaloga sa Prištinom i unutrašnjim srpskim dijalogom o Kosovu kaže "a samo zamislite šta bi moglo da bude…ako odjednom svi zaćutimo, ako prestanemo da razgovaramo." 

"Ja, posle toliko godina bavljanja politikom na ovim prostorima, taj odgovor vrlo dobro znam. Još od 1878. godine, od stvaranja takozvane Prizrenske lige, mi Srbi nismo želeli da budemo dovoljno odgovorni da razumemo snagu i želje Albanaca," kazao je predsednik Srbije.

Srbija ne sme da bude bahata i arogantna kao što je neretko bila 

S druge strane, albanskom greškom, i to velikom, smatra nerazumevanje srpskih državnih i nacionalnih interesa i njihovo potcenjivanje. 

"Nije Srbija za potcenjivanje, uprkos činjenici da Albanci u sprovođenju svojih nacionalnih ideja imaju značajnu podršku većine zapadnih zemalja. Nije današnja Srbija kužna kao što je bila, nije Srbija slaba kao sto je bila 1999., 2004. i 2008. godine, ali nije Srbija, niti sme da bude bahata i arogantna kao što je neretko bila," naveo je Vučić u svom autorskom tekstu. 

Modus operandi tiranija uvek spremnih na prolivanje tuđe krvi

Ćutanje, kako ocenjuje, znači da nas odgovori ni na šta više ne interesuju, da smo prestali da se nadamo i odlika onih koji misle da su samo, i isključivo oni u pravu, i da nemaju više šta da nauče ni o čemu da pričaju sa bilo kim. 

"To je modus operandi tiranija, uvek spremnih na prolivanje tuđe krvi. Na kraju čutanje je kraj. Posle njega više niko ne govori," ukazao je Vučić.

Ćutanje – promašena i politika i život

Kazao je da sebe ne vidi u tom poslu ćutanja ni u takvoj, "nemoj Srbiji", jer će ako se to desi "biti promašena, ne samo politika koju vodi, već i čitav njegov život". 

Rešenje, ističe, ne leži sa jedne strane u našim mitovima i sukobima, ali sa druge "ne leži ni u odricanju od svih naših nacionalnih i državnih interesa." 

Protivnici dijaloga o Kosovu sa Prištinom, smatra, jesu i oni kojima je svaki gubitak pobeda, i koji se tuđoj nesreći raduju kao svom uspehu, pošto za drugi uspeh ne znaju:

"Njihov razlog za ovakvu vrstu nečinjenja, koja jeste svojevrsni istorijski zločin s obzirom na težinu pitanja koje ište odgovor leži u pukoj nadi da će neko, nekome, na kraju 'dati Kosovo' i za to, na njihovu radost snosisti posledice". 

Potrebno kao nikada do sada da nađemo odgovor

Vučić, kako kaže, takav stav može da razume sa stanovišta dnevne politike, ali sa stanovišta istorije nema ni opravdanja ni razumevanja za to:

"Zato što je naše najteže pitanje u osnovi baš to, i zato što je potrebno, kao nikada do sada, da svi, zajedno pronađemo odgovor. I to onaj koji će biti trajan, koji će isključiti sukob kao opciju, i koji će svima na ovim prostorima doneti korist."

Sve što smo dobili i izgubili ratujući platili smo našim i životima naše dece

A pronalaženje rešenja, navodi, "zahteva glavu vruću od stalnog razmišljanja, srce koje je hladno na preterane emocije i ruke uprljane kompromisima. I naše i albanske". 

"Pronalaženje rešenja zahteva i rad svih, i jasnu svest o tome da je to što radimo dugačak, zamršen i bolan proces, ali najpre onu vrstu promene u našoj kolektivnoj svesti koja je često svaki dogovor doživaljavala kao poraz. To jednostavno nije tačno," istakao je predsednik Srbije. 

"Nismo mi ništa tako veliko dobili u ratovima, što smo gubili u miru. Zato što smo, sve što smo dobili, i izgubili ratujući, platili najtežom mogućom cenom, onom koja ne može da se nadoknadi – našim životima i životima naše dece," dodao je.

I to, kako kaže, mora da prestane.  

Vreme da Srbija pobeđuje bez sukoba

"Vreme je da Srbija radi, razmišlja i dobija, pobeđuje bez sukoba. I ja sam ubeđen da smo, već danas u stanju da to uradimo. Uostalom zamislite šta bi moglo da bude," istakao je, takođe.

"Svi putevi političke saradnje i ekonomskog napretka bili bi otvoreni za Srbiju. Vrata Evropske unije takođe. U protivnom, čuvaćemo konflikt čiji smisao ne razumemo," upozorio je predsednik Srbije. 

Da pokušamo da razrešemo kosovski (Gordijev) čvor

Srbiji je, smatra, potreban ozbiljan i odgovoran pristup, hrabar i realan sa pogledom u budućnot.

Srbija je, podseća, danas uvažena svuda u svetu. Do pre tri godine je bila, objašnjava, pred bankrotstvom, a danas ima suficit u budžetu, rast ekonomije znatno veći od proseka i pokazala je, ocenjuje, da ume da pobedjuje ne samo u košarci i vaterpolu, već i u ekonomimiji i politici. 

"Da bi naš napredak bio stalan i održiv, moramo, ako ništa drugo bar da pokušamo da razrešimo kosovski (Gordijev) čvor, a ne da se krijemo i najteži teret ostavimo našoj deci. Živeti, znači ljubiti zemlju po kojoj koračaju deca, a ne samo hvaliti se pobedama svojih dedova," zaključio je Vučić. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.