Hil: Ne morate biti istoričar da znate da Srbi na Kosovu žive vekovima i imaju pravo da odlučuju o svojoj budućnosti

FOTO: Tanjug

Ne morate da budete istoričar ili antropolog da znate da Srbi žive na Kosovu vekovima i imaju pravo da odlučuju o svojoj budućnosti. To je test vlasti u Prištini, da shvate šta mora da se reši da bi ispunili evropske standarde, poručio je danas na Kopaonik biznis forumu, američki ambasador u Srbiji, Kristofer Hil.

Sa druge strane, poručio je da je veoma važno i da Beograd pomogne Srbima da budu uspešni kao zajednica.

„Optimista sam da to može da se desi“, poručio je Hil.

Shodno tome, bitno je i da se „svi“ slože oko toga da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora da se formira, ali da se poštuju i svi ostali preuzeti sporazumi.

„Zajednica srpskih opština je predviđena sporazumom od pre deset godina, a to je veoma dug period“. 

Govoreći o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, kaže da će ona pre ili kasnije postati članica, ali da između ostalog, mora da reši upravo pitanje Kosova.

„Poglavlja i klasteri su teški za razumevanje, ali stvari mora da se dešavaju. Vladavina prava je takođe jedan od uslova. Jake institucije – pokažite mi jake institucije i imaćete manje korupcije i obrnuto. Ultimativno, Srbija mora da ima jake politike i reši pitanje Kosova, što je veoma teško“, kazao je Hil na panelu „Budućnost EU i Zapadnog Balkana“ u sklopu ovog foruma.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.