Hidrometeorološki zavod Kosova upozorio na mogućnost novih poplava

Foto: KoSSev

Kosovski hidrometeorološki zavod upozorio je na mogućnost novih poplava. Upozorenja o mogućem prevazilaženju granica vodostaja reka u Srbiji, među kojima i Ibra, najavio je i srpski RMHK.

U oglašavanju od petka o padavinama tokom vikenda, kosovski hidrometereološki zavod predvideo je početak kišnih padavina od subote uveče u planinskim krajevima zapadnih delova Kosova, da bi se od nedelje, kiša, prvo slabijeg pa potom i jačeg intenziteta, proširila i na istočne delove.

U upozorenju je navedena mogućnost da dođe do novih poplava u više opština u Metohiji, kao i u Dragašu, dok se manja količina padavina iz pregleda od petka, predviđa u drugim delovima.

Kiša večeras pada i na Severu Kosova.

Na opasnost od novih poplava je upozorio i RMHK Srbije. Sutra i prekosutra, kako navode, vodostaji na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama, na Ibru, Limu, donjim tokovima Toplice i Južne Morave, kao i na Belom i Crnom Timoku, dostići će i prevazići granice redovne odbrane od poplava. Takođe se od ponedeljka najavaljuje kiša i vlažni sneg.

Inače, na Kosovu i u metohijskom kraju, u toku su sanacije nakon poplava od prošle nedelje. U sredinama nastanjenim većinski srpskim stanovništvo juče je izvršena dezinfekcija poplavljenih javnih i privatnih objekata, saopštila je Kancelarija za KiM. Među ovim sredinama najpogođenija mesta su Lepina, Radevo, Donja Gušterica, Laplje Selo, Dobrotin, Ugljare, Kuzmin i Ranilug. Kosovska vlada na dužnosti izdvojila je milion evra za nadoknadu štete nastale na stambenim zgradama. Eparhija raško-prizrenska je takođe uputila apel za pomoć poplavljenim područjima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.