Kancelarija: Počela dezinfekcija i čišćenje poplavljenih područja

Foto: Kancelarija za KiM

U srpskim sredinama na teritoriji Kosova i Metohije koje su nedavno pogođene poplavama, juče je  obavljena dezinfekcija javnih površina i privatnih objekata, saopštila je Kancelarija za KiM.

Nakon povlačenja vode, stvorili su se uslovi da radnici javnih komunalnih preduzeća u srpskim sredinama, prvenstveno u Lipljanu, Kosovskoj Kamenici, Gračanici i Klini, prionu na raščišćavanje terena i tretiranje poplavljenih površina, rastvorom hlora koji je Kancelarija za Kosovo i Metohiju obezbedila u saradnji sa Zavodom za biocide i medicinska sredstva, navodi se u saopštenju.

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Svetlana Miladinov rekla je da su već danima komunalne ekipe na terenu, u mestima koja su najviše poplavljena – u Lepini, Donjoj Gušterici, Lapljem Selu, Kuzminu, Ranilugu.

„Kao što smo i obećali, čim su se stvorili uslovi, krenulo se sa sanacijom posledica poplava, prvenstveno dezinfekcijom. Istovremeno, naši radnici iz komunalnih preduzeća, uz upotrebu mehanizacije odvoze na deponije otpadni materijal koji je ostao nakon povlačenja reka sa navedenih područja. Sada su se stekli uslovi i za crpljenje vode i čišćenje bunara, kako bi se uradila neophodna dezinfekcija odgovarajućim reagensima koje je Kancelarija za KiM obezbedila u saradnji sa Institutom za javno zdravlje ‘Batut’, iz Beograda. Sušači su na terenu i izvlače vlagu iz poplavljenih stambenih objekata. Nakon saniranja, Kancelarija će izdvojiti i sredstva neophodna za dalju normalizaciju života naših građana na ovom prostoru“, kaže Miladinov, stoji u saopštenju.

Ona se zahvalila svima koji su danima na terenu – direktorima centara za socijalni rad, kao i volonterima Crvenog Krsta Kosova i Metohije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.