Haziri još jednom: Razmena teritorija ne bi štetila već bi pomogla pomirenju

Ljutfi Haziri
Ljutfi Haziri

Potpredsednik LDK i gradonačelnik Gnjilana, Ljutfi Haziri, nakon više kritika vlasti i opozicije na Kosovu i uprkos tome da se njegova stranka zvanično protivi rešenju kosovskog pitanja koje uključuje teritorijalne promene, još jednom je javno saopštio da se zalaže za razmenu teritorija.

Ovaj zvaničnik LDK poručio je da je svestan da se njegovo mišljenje po ovom pitanju razlikuje od stava njegove stranke, ali i da smatra da bi takvo rešenje pomoglo „pomirenju Kosova i Srbije“.

„Mislim da bi ovo pomoglo u pomirenju Kosova sa Srbijom, ovo je jedan od načina za rešavanje problema dve zemlje“, rekao je Haziri u sinoćnom gostovanju na RTK.

Osim da će dovesti do pomirenja, smatra da se razmenom teritorija „ništa neće izgubiti“.

„Tri opštine sa albanskom većinom u Srbiji su taoci politike. Razmena teritorija ne bi naškodila Kosovu, to bi bilo moguće bilateralnim sporazumom dve zemlje“, rekao je Haziri.

Podcrtao je još jednom kako bi razmena teritorija po njemu trebalo da izgleda.

„Albanci bi kao većina u Preševskoj dolini trebalo da se pridruže Kosovu i da ne žive u državi u kojoj ne žele, dok bi Leposavić i 17 sela kao apsolutno srpska većina trebalo da se pridruže Srbiji“, poručio je.

Podsetimo, Ljutfija Haziri, je prethodno u više navrata izjavljivao da se zalaže za razmenu teritorija, tj, deo Severa Kosova za Preševo, Medveđu i Bujanovac.

Ovakva ideja nailazila je u prošlosti na kritike prištinskih zvaničnika, a poslednje su upućene preksinoć od dvojice – jednog iz vladajuće koalicije i jednog iz opozicije.

Lider AAK, Ramuš Haradinaj, poručio je lideru LDK, Isi Mustafi da disciplinuje Hazirija zbog izjava o razmeni teritorija, te da su takve izjave nepotrebne.

Sa druge strane, predstavnik Samoopredeljenja, Gljauk (Glauk) Konjufca navode Hazirija nazvao je skandaloznim.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.