Hašim Tači predsednik Kosova

20:00 – Srpska glasala za Tačija

Hašim Tači je novi predsednik Kosova, a za njega je glasala i lista Srpska. Uprkos snažnom protestu kosovske opozicije i celodnevnim pokušajima blokade parlamenta, uključujući bacanje suzavca u sali dva puta i trećeg pokušaja, Tači je glasovima proste većine, u trećem krugu izabran za novog kosovskog predsednika.

On je dobio 71 glas, a za njega je, kako navodi Koha, glasala i lista Srpska, dok je u drugom krugu imao 64, a u prvom 50.

U svom prvom obraćanju javnosti kao izabrani predsednik Kosova i sam Tači se zahvalio i srpskim glasačima, uz sve ostale poslanike koji su danas glasali za njega, pozdravljajući i prisutne ambasadore koji su pratili današnji tok glasanja.

Iz Srpske još uvek nema potvrde kako su njeni poslanici glasali, ali i Tanjug je potvrdio da su za Tačija glasali predstavnici Srba. 

Na ulicama Prištine, Tačijeve pristalice trenutno slave. Pali se vatromet, maše se kosovskim i američkim zastavama. Šatori pod kojima je opozicija od utorka do danas protestovala, uklonjeni su. Opozicija tvrdi da je policija ušla u kamp sa psima, optužujući policiju da je upala na "privatni posed", jer su posedovali dozvolu za postavljanje šatora koja važi do 8. marta. 

19:45 – Hašim Tači predsednik Kosova

Sa 71 glasova za, Hašim Tači je upravo izglasan za novog kosovskog predsednika. 

18:40 – Policija uklanja šatore s trga, Samoopredeljenje: Najveći policijski teror, snajperisti na krovovima zgrada, zločini policije kao nikad do sada

Kosovska policija je počela da uklanja šatore sa trga na kojem opozicija protestuje od utorka. Kosovski mediji koji sve vreme izveštavaju o sukobu demonstranata sa policijom, podsećaju na dozvolu za ove šatore koja traje do 8. marta, a koju je opozicija prethodno dobila od opštine Priština.

U ovom trenutku nema većih sukoba na prištinskim ulicama. Policajci KP, među kojima su izmešani zajedno pripadnici redovnih jedinica i oni sa opremom za razbijanje demonstracija, poređani su u kordone u centru Prištine, kao i na više drugih lokacija.

Pokret Samoopredeljenje optužio je međutim, "diktatora" Tačija da na ulicama Prištine sprovodi policijski teror, te da su snajperisti navodno postavljeni na krovovima zgrada i kuća.

"Zločini policije su kao nikad do sada," napisalo je Samoopredeljenje pre sat vremena na svojoj Fejsbuk stranici.

18:27 – Tači ni u drugom krugu predsednik 

Hašim Tači ni u drugom krugu glasanja nije uspeo da obezbedi 80 glasova poslanika i nije izabran za novog kosovskog predsednika. 

Ovog puta dobio je 64 glasa za, dok je Rafet Rama dobio za sada samo dva glasa. 

Ovog puta nevažećih listića bilo je više od 10.

U trećem krugu Tačiju će za izbor predsednika biti potrebna prosta većina, to jest, 61 glas. 

17:35 – Sukob policije i demonstranata još uvek traje 

U iščekivanju drugog kruga glasanja za kosovskog predsednika, sukob policije i demonstranata u Prištini, koji je počeo nešto pre 17 časova – još uvek traje. 

Policija i dalje pokušava suzavcem i vodenim topovima da rastera demonstrante koji sve vreme prema policiji bacaju Molotovljeve koktele. 

17:20 – Prvi krug glasanja: Tači nije izabran za predsednika 

Sa 50 glasova za Hašima Tačija, 5 za Rafeta Ramu, 27 nevažećih glasačkih listića, u prvom krugu glasanja, Kosovo nije dobilo novog predsednika. 

Tači nije uspeo da obezbedi dve trećine glasova poslanika, odnosno 80, kako bi bio izabran za novog kosovskog predsednika.  

U trenutku glasanja u skupštinskoj sali bilo je ukupno 82 poslanika. 

16:55 – Priština: Molotovljevim koktelima na zgradu skupštine i policiju 

U trenucima kada poslanici glasaju za novog kosovskog predsednika, na prištinskim ulicama je u toku sukob pristalica kosovske opozicije i policije. 

Sukob je počeo ubrzo nakon što se među demonstrantima pojavio Aljbin Kurti, a demonstranti bacili Molotovljeve koktele na zgradu vlade i policije. 

Sukobi su u još uvek i toku, a policija pokušava da rastera demonstrante vodenim topovima i suzavcem. 

16:30 – Priština: Još jedan pokušaj bacanja suzavca; Saša Milosavljević član komisije za glasanje kosovskog predsednika 

U trenutku kada su poslanici predlagali članove komisije za glasanje za novog predsednika, poslanika opozicije Šćipe Pantina pokušala je da baci suzavac. 

Skupštinsko obezbeđenje je, ipak, uspelo da Pantini oduzme suzavac, a ona je zatim, zajedno sa još dvoje poslanika napustila sednicu. 

Srpska je za člana komisije predložila Sašu Milosavljevića. 

16:05 – Izvedeni poslanici opozicije iz skupštinske sale

U ovim trenucima skupštinsko obezbeđenje na silu izvodi iz skupštinske sale poslanike opozicije, koji ne žele da napuste poslaničku klupu. Do sada su udaljeni lider Samoopredeljenja Visar Imeri, Ismailj Kurteši, Aljbin Kurti i Aljbuljena Hadžiu, dok su Palj Ljekaj,  Time Kadriaj, Teuta Hadžiu i Mitaher Haskuka dobrovoljno napustili salu. Poslanice izvode žensko osoblje obezbeđenja.

15:50 – B92/Beta > Mediji: Đurić predao Tačiju "neki pisani dokument"

Zamenik premijera Kosova, Hašim Tači, sastao se u jednom restoranu na periferiji Prištine sa direktorom vladine Kancelarije za KiM, Markom Đurićem. To je prenelo više medija na albanskom jeziku.

Prištinski dnevnik "Zeri" i portal "Infokus" naveli su da je Đurić Tačiju predao neki pisani dokument u kome, navodno, stoje zahtevi koji su nadoknada za glasove koje bi srpski poslanici dali Tačiju na vanrednoj sednici Skupštine Kosova, kako bi on bio izabran za predsednika Kosova. 

Isti izvori naveli su da se Đurić sa Tačijem sastao prilikom povratka iz Goraždevca. 

Sednicu na kojoj bi trebalo da se glasa za novog kosovskog predsednika možete uživo da pratite OVDE.

Predsednik Srpske liste, Slavko Simić, rekao je juče za agenciju Beta da je na jučerašnjoj sednici predsedništva Skupštine Kosova zahtevao da koalicioni partneri Srpske ispune svoje obaveze iz koalicionih sporazuma, kao i iz Briselskog sporazuma. 

Iz vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju nisu hteli da komentarišu, kako su naveli, te spekulacije.

15:24 – Skupština Kosova: Suzavac po drugi put; udaljeno 6 poslanika opozicije

Nakon što je sednica Skupštine Kosova nastavljena, a predsednik Skupštine, Kadri Veselji, počeo sa čitanjem dnevnog reda, poslanici opozicije ponovo su bacili suzavac. 

Zbog bačenog suzavca su zatim udaljeni poslanici opozicije – Ismailj Kurteši, Palj Ljekaj, Teuta Hadžiju, Time Kadriaj, Balji Muharemaj i Faton Topali, a sednicu je napustilo i više ambasadora. 

14:06 – Ponovo suzavac u Skupštini Kosova 

Sa mesta na kojem sede opozicioni poslanici u Skupštini Kosova bačen je suzavac, nakon što je do govornice došao poslanik, Sabri Hamiti.

Zamenik predsednika Skupštine, Džavit Haljiti, zatražio je pauzu od 10 minuta.

13:05 – "Ili smo sa Amerikom, ili sa Rusijom"

"Danas smo ili sa Amerikom, ili sa Rusijom. Mi smo sa Amerikom. Na svetu ne postoji Albanac koji je protiv Amerike," poručila je poslanica Demokratske lige Kosova, Meljihete Termkoli, u obraćanju poslanicima.

12:55 – "Zajednica će od Kosova napraviti Bosnu"

U ovim trenucima predstavnici parlamentarnih grupa govore o kandidaturi Rafeta Rame i Hašima Tačija. Predstavnici Srba nisu izašli za govornicu, ali su se poslanicima obratili predstavnici Samoopredeljenja, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo. 

"Ukoliko Tači postane predsednik ove zemlje, ova zemlja nikad neće biti u mogućnosti da se oporavi," poručio je lider Samoopredeljenja, Visar Imeri, nakon petnaestominutne pauze, prenosi Prishtina Insight.  

Nakon njega pred poslanicima je govorila poslanica Alijanse, Donika Kadaj-Bujupi, a zatim i poslanik Inicijative – Zerif Beriša. 

"Zajednica će napraviti Bosnu od Kosova, znamo da u disfunkcionalnoj zemlji cvetaju kriminal i korupcija i zato to želite," poruka je Beriše, navodi Prishtina insight.

11:25 – Srpska učestvuje u izboru kosovskog predsednika

Predstavnici Srpske liste učestvovaće na današnjoj sednici na kojoj bi trebalo da se glasa za predsednika.

Kako javlja Koha, članovi Srpske liste biće u sali Skupštine, međutim, još uvek nije poznato da li će glasati za novog predsednika.


U trećem krugu dovoljna i prosta većina da bi se izglasao novi kosovski predsednik

Od 120 poslanika, u skupštinskoj sali Kosova danas je prisutno ukupno 104, a među njima su poslanici vladajuće koalicije, opozicije i Srpske liste. 

Da bi se glasalo za novog kosovskog predsednika, potrebno je da bude prisutno dve trećine poslanika, to jest, 80, i njih 80 treba da glasa za jednog od dva kandidata kako bi se izabrao predsednik.  Ako u prva dva kruga predsednik ne bude izabran, prosta većina od 61 glasa dovoljna je u trećem krugu. 


10:51 – Haljiti: Očekujem da Srpska glasa za novog kosovskog predsednika; prethodno udaljeni poslanici prisustvuju sednici

Sednica Skupštine Kosova na kojoj bi poslanici trebalo da glasaju za novog kosovskog predsednika počeće za nešto manje od 10 minuta, a prisustvovaće joj i poslanici kosovske opozicije koji su udaljeni sa sednice prethodno održane 19. februara. Još uvek nije poznato da li će Srpska lista učestvovati na današnjoj sednici. 

Kako navodi portal Kallxo, Odeljenje za teška krivična dela primilo je zahtev Osnovnog suda u Prištini da se Doniki Kadaj-Bujupi, Besi Buftiju, Palju Ljekaju i Aljbuljeni Hadžiju omogući da učestvuju na današnjoj sednici skupštine. Oni neće biti ni pod pratnjom policije.


Pročitajte još: 

Samoopredeljenje: Treća noć na trgu, protest se nastavlja, vidimo se u 10; Tači: Slavite kod kuće

Kada je u pitanju Srpska lista, njeni predstavnici još uvek nisu saopštili da li će prisustvovati današnjoj sednici i da li će glasati za izbor predsednika, ali, kako prenose kosovski mediji, jedan od poslanika iz redova PDK je saopštio da očekuje da će Srbi glasati za novog kosovskog predsednika. 

Sa druge strane, pristalice Demokratske partije Kosova i Hašima Tačija se od jutros okupljaju na glavnom prištinskom trgu, noseći kosovske i albanske zastave, uzvikujući "Tači Tači!", prenose kosovski mediji. 

U blizini zgrade Skupštine prisutne su jake snage policije, uz vozila sa vodenim topovima. 

Na trgu su sve vreme u šatorima i pristalice kosovske opozicije koje od utorka protestuju protiv izbora Tačija za predsednika, tražeći raspisivanje prevremenih izbora.

Kosovska opozicija od početka oktobra 2015. bojkotuje i sprečava održavanje sednica parlamenta upotrebom nasilja, uključujući i bacanje suzavca u samoj skupštinskoj sali, što je bio slučaj i na poslednjoj sednici, 19. februara, kada je suzavac bačen tri puta, udaljeno preko 20 opozicionih poslanika, te privedeno 9. Opozicija protestuje protiv sporazuma o Zajednici srpskih opština i demarkaciji sa Crnom Gorom, glasanja za izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova, istovremeno tražeći vanredne izbore. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.