Hasani: Kurti da se ne ponaša kao Milošević

Foto: Koha

Kosovski političari ne bi trebalo da se koriste istim politikama kao i „balkanski kasapin Milošević“, rekao je za prištinsku Kohu bivši predsednik kosovskog Ustavnog suda, Enver Hasani, komentarišući namere budućeg mandatara kosovske vlade, Aljbina Kurtija, da imenuje srpskog ministra bez saglasnosti jedine parlamentarne stranke kosovskih Srba – Srpske liste. Hasani upozorava da su Kurtijeve namere protivustavne i dodaje da Kurti nema pravo da u ime bilo koje zajednice odlučuje ko će ih predstavljati.

„Kosovo ima ustavnu demokratiju poput one koja postoji na Kipru, u Južnoj Africi, Libanu, Bosni, gde je podela vlasti po etničkim, verskim i jezičkim linijama precizna, jasna, srazmerna i utvrđena ustavnim normama. Politički akteri su tu samo da te norme sprovedu. U tom smislu, ni Albin ni bilo ko drugi ne može da odlučuje o tome ko će predstavljati lokalne Srbe, Bošnjake, Turke i bilo koga drugog“, rekao je Hasani u intervjuu za Ekonomia Online, prenosi Koha.

Ističe da je vlada sa srpskim parlamentarnim partijama ustavna obaveza i u tom smislu je naziva „ustavnom koalicijom“. Iako Kurti može da prikupi dovoljan broj glasova poslanika da osigura formiranje vlade i bez Srpske liste, njeno učešće u toj vladi je obavezno. Ukoliko Kurti prekrši tu obavezu, Kosovo će se uvući u političku krizu, predviđa Hasani.

„To je vid ustavne koalicije koju morate da prihvatite ako ne želite da stvorite ozbiljne političke probleme na Kosovu. A ako se vodite tom logikom, vrlo sam siguran da tako može doći do legitimizacije podele Kosova. Ako idete logikom isključenja srpske zajednice i drugih zajednica, onda to nije samo protivustavno, već́ nužno vodi stvaranju etničkih teritorijalnih podela koje bi mogle da koštaju Kosovo. Tako stvari stoje u Ustavu i to se mora poštovati “, kaže bivši predsednik kosovskog Ustavnog suda.

Najavljene političke poteze buduće vlade da jedno ministarstvo koje po kosovskom ustavu sleduje srpskoj zajednici imenuje predstavnike srpskih političkih stranaka koje nisu prešle manjinski cenzus i dobile mesto u kosovskoj Skupštini, Hasani izjednačava sa politikama Slobodana Miloševića.

„Oni su predstavnici koji su osvojili glasove srpske zajednice i oni u skladu sa ustavom predstavljaju tu zajednicu i to treba poštovati. U vreme Miloševića tražio se neki pošteni Albanac za saradnju i mi sada treba da uklonimo te stereotipe, ne priliči nam, jer i svete knjige Kuran i Biblija nova i stara, kažu ‘ne čini drugome ono što ne želiš za sebe’. Ne vidim ništa loše od njih. Oni su građani Kosova“, kaže on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.