Haradinaj u sredu pred sudom, čita se optužnica

Nekadašnji komandant "Oslobodilačke vojske Kosova" (OVK), Ramuš Haradinaj, pojaviće se sutra pred francuskim sudom u Kolmaru. Njemu će biti pročitana optužnica koju je podiglo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije. Haradinaj je, u najavi sutrašnjeg pojavljivanja pred sudom, poručio da očekuje da će se sledeće nedelje završiti "sudska farsa nametnuta od strane Srbije".

"Zbog velikog interesovanja javnosti u vezi sa pritvorom i postupkom koji se protiv mene vodi u Francuskoj, obaveštavam vas da će sutra na saslušanju biti predstavljen materijal koji je Srbija izmislila protiv mene," napisao je Haradinaj na svojoj Fejsbuk stranici.

Haradinaj se, takođe, zahvalio "na podršci i nepokolebljivom poverenju u vezi sa pritvorom koji je, ovog puta, politički".

Haradinaj je priveden 4. januara po INTEPOL-ovoj poternici, koju je izdala Srbija, zbog sumnji da je tokom 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i nealbancima. Nakon nešto više od nedelju dana provedenih u pritvoru, a samo dva dana nakon što je Ministarstvo pravde Srbije Francuskoj poslalo zahtev za izručenje – on je pušten na slobodu, uz obavezu da se javlja francuskoj policiji. 

Haradinaj je prethodno hapšen i 2015. godine, u Sloveniji, takođe, po srpskoj poternici. Međutim, Srbija tada nije tražila njegovu ekstradiciju, zbog toga što, kako je ministarka pravde Srbije, Neka Kuburović objasnila, "slovenački organi nisu na adekvatan način obavestili Republiku Srbiju o hapšenju", te Ministarstvo pravde nije, navela je ona, ni imalo mogućnost da pošalje molbu za izručenje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.