Haradinaj traži „vladu nacionalnog jedinstva“ u kojoj bi bilo i Samoopredeljenje, ali bez Kurtija

Haradinaj
FOTO: KoSSev

Nakon što je u više navrata pozivao na smenu Kurtijeve vlade, lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, sada ima novi predlog – da se formira vlada „nacionalnog jedinstva“, u kojoj bi, kako prenose prištinski mediji, bila i vladajuća stranka – Samoopredeljenje, ali i ne i Kurti.

Ramuš Haradinaj održao je u sredu sastanak sa rukovodstvom stranke, a potom i konferenciju za štampu, na kojoj je poručio da je situacija na Kosovu „veoma ozbiljna“.

Kazao je da Kurtijeva vlada ide „opasnim putem“, kao i da „ugrožava Kosovo i njegovo postojanje.

Naglasio je da su članovi Alijanse za budućnost Kosova na sastanku stranke odlučili da formiraju strukture za rešavanje situacije.

Podsetio je i na inicijativu AAK za izglasavanje nepoverenja kosovskoj vladi.

„Prema našem uverenju, nemamo mogućnost da odmah izađemo na izbore. Razgovarali smo i o mogućoj opciji formiranja vlade nacionalnog jedinstva u kojoj bi bile sve političke partije, uključujući i Samoopredeljenje, odnosno o budućoj vladi bez Kurtija, do sledećih izbora koji bi vratili Kosovo u normalu“, rekao je Haradinaj, prenosi prištinska Koha.

Tvrdi da je besmisleno da Parlament nastavi sa redovnim aktivnostima, zbog toga što to nije uobičajena situacija.

„Sarađivaćemo sa opozicijom, za bojkot u parlamentu ali i uz mogućnost protesta“, rekao je on.

Naglasio je da je Kosovo u „realnoj opasnosti“.

„Apelujem na premijera Aljbina Kurtija i Vjosu Osmani da uzmu u obzir tri zahteva EU. Nije na nama da budemo na listi zemalja koje kažnjavaju naši saveznici”, rekao je on.

Opozicija u Prištini već nedeljama optužuje aktuelnu vlast za narušavanje odnosa sa međunarodnim partnerima, a u kontekstu krize na Severu Kosova.

Kritike su postale sve učestalije nakon uvedenih privremenih mera protiv Kosova od strane Evropske unije, a usled odbijanja kosovske vlade da preduzme korake ka deeskalaciji situacije na Severu koje je predložio Brisel.

Od tada se sve češće traži ostavka kosovskog premijera, odnosno „put Kosova bez Kurtija“.

Predstavnici najvećih opozicionih stranaka ujedno su doneli seriju odluka u vezi sa novonastalom situacijom odnosno započeli da povlače svoje poteze s ciljem rešavanja iste.

Tako je pre nekoliko dana PDK doneo Deklaraciju u 10 tačaka u kojoj se, između ostalog, predviđa prekid komunikacije sa kosovskim premijerom i predsednicom, zahtevaju prevremeni izbori – kako lokalni na Severu, tako i opšti.

Juče je predsednik Demokratskog saveza Kosova (LDK), Ljumir Abdidžiku, održao sastanak sa ljudima iz javnog života, novinarima, predstavnicima civilnog društva i drugima upravo s ciljem razgovora o političkoj situaciji na Kosovu, sa posebnim naglaskom na odnose sa „saveznicima“.

Za to vreme kosovski premijer, Aljbin Kurti i dalje odbija da posluša Zapad i primeni korake koje predlažu za deeskalaciju, iznoseći, sa druge strane, svoje predloge za rešavanje novonastale krize.

On ujedno smatra da su mere Evropske unije nepravedne, te poručuje da Kosovo ne može da pravi kompromis „ni sa vladavinom prava, ni sa ustavnošću zemlje“.

Usled toga najavio je da će nastaviti sa sprovođenjem programa svoje vlade, dodajući da se nada da će privremene mere Evropske unije „biti kratke“.

Iz Evropske unije, sa druge strane, poručuju da će one biti ukinute čim kosovska vlada krene sa primenom zahteva EU za deeskalaciju.

Pročitajte još:

Abdidžiku okupio lidere javnog mnjenja i novinare, razgovaraju o političkoj situaciji i odnosima sa saveznicima

PDK obustavlja komunikaciju sa Kurtijem i Osmani, zahtevaju prevremene izbore na Kosovu

Mere EU za Kurtija nepravedne, a za opoziciju prekretnica za put Kosova „bez Kurtija“

EU započela sa restriktivnim merama prema Kosovu

Abdidžiku i Haradinaj zahtevaju izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi


Opširnije o najnovijoj krizi na Severu čitajte na našoj istoimenoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.