Haradinaj: Svi da štite Kosovo kakvo je bilo 17. februara 2008.

Ramuš Haradinaj u Dečanima
Foto: Koha

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ponovio je danas nakon još jednog sastanka sa koalicionim partnerima da će odluka o taksama ostati na snazi, ali i poručio da se „granice Kosova ne smeju otvarati“. Do ovog sastanka došlo je nakon što je juče objavljeno da su SAD otkazale posetu generala Nacionalne garde Ajove, Timotija Ora, Kosovu.

Haradinajeva odlučnost da ne suspenduje odluku o uvođenju takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine komplikuje diplomatske odnose SAD i Kosova.

Nakon što je početkom januara Haradinaju odbijena viza za put u Ameriku zbog njegovog odbijanja da odluku suspenduje, juče je posetu Kosovu povodom proslave jedanaestogodišnjice proglašenja nezavisnosti, otkazao američki general Timoti Or.

Or je general Nacionalne garde Ajove koja ima dugogodišnju saradnju sa KBS u sklopu Programa o državnom partnerstvu iz 2011.

O otkazivanju posete generala Ora prvi je obavešten komandant KBS Rahman Rama koji je za Radio slobodna Evropa rekao da je saradnja sa Nacionalnom gardom Ajove jedna od najboljih partnerstva sa SAD-om, ne samo u vojnoj oblasti, već i u kulturi, obrazovanju i dr.

„Mi smo samo protekle godine imali preko 110 zajedničkih aktivnosti u različitim oblastima. Videli smo napredak unutar naše institucije, profesionalni razvoj, razmenu iskustava, te pružanje podrške. Program partnerstva koji postoji je veoma važan za nas, naročito sada u ovo vreme, nakon što su izglasani zakoni i što su snage dobile novu misiju,“ rekao je Rama za Radio slobodna Evropa.

Uz ovu meru, kako je Koha juče izvestila, najavljene su i moguće dodatne mere koje se odnose na otkazivanja treninga i edukativnih i vojnih poseta KBS, ukoliko Vlada Kosova ponovo ne razmotri svoje odluke. Međutim, portparol američke ambasade u Prištini, Ričard Mej, za medije je potvrdio da je poseta otkazana, ali nije želeo da komentariše buduće aktivnosti.

Rekonstrukcija vlade zbog taksi?

Dok Haradinaj čvrsto stoji pri odluci da ne ukine takse dok Srbija ne prizna Kosovo, njegovi koalicioni partneri, ali i veći deo opozicionih stranaka pozivaju na suspenziju ove odluke radi očuvanja odnosa sa SAD. Međutim, kako su sve veće partije, uključujući PDK i LDK rekle da ne žele da ruše vladu i idu na prevremene izbore, u analitičkoj javnosti na Kosovu se javljaju glasovi koji pozivaju Skupštinu da preuzme odgovornost za ukidanje odluke ili na opciju rekonstrukcije vlade.

“Verujem da Evropska unija i SAD polako gube strpljenje, što nije dobro za Kosovo. Ako gospodin Haradinaj ne želi da povuče takse, onda to može da uradi parlament sa svojim mandatom, a to bi bilo dobro rešenje i za gospodina Haradinaja, u suprotnom, može se desiti rekonstrukcija vlade, gde očekujem da gospodin Kadri Veselji postane premijer,” rekao je za RTK2 stručnjak za Evropsko pravo profesor Bljerim Burjani.

Haradinaj: Svako ko živi na Kosovu u obavezi je da zaštiti Kosovo kakvo je bilo 17. februara

Pored poziva Srbiji „da prizna Kosovo u zamenu za ukidanje taksi“, Haradinaj je danas na komemorativnom skupu u Dečanima ponovio i to da je onaj ko želi da pomeri granice Kosova, neprijatelj Kosova.

„Ako otvorimo granice ovog Kosova, otvorićemo grobnice onih koje danas pamtimo, otvorićemo njihove rane i prouzrokovati im bol. Onaj ko pomeri granice Kosova je neprijatelj Kosova,“ poručio je kosovski premijer, prenosi Koha.

Dodao je i da su „17. februar 2008. i kosovska zastava minimum kompromisa albanskog prava“ i da je svaki Albanac dužan da „brani Kosovo kakvo je bilo 17. februara“ kao i njegov Ustav.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.