Haradinaj Stubla u poseti Berlinu: „Dodik Republika“ razarajuća ideja

Foto: Printscreen

Kosovska ministarka spoljnih poslova boravila je danas u Nemačkoj gde se sastala sa nemačkim šefom diplomatije, Hajko Masom. Od Nemačke je zatražila podršku za definisanje „tri ključna elementa“ dijaloga, među kojima je i protivljenje „Dodik Republici“.

Govoreći o temama o kojima će razgovarati sa Haradinaj Stublom, Mas je rekao da je u potpunosti uveren da će dijalog koji predvodi EU dovesti do napretka u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i da će on dovesti do sveobuhvatnog sporazuma.

Taj sporazum doprineo bi ekonomskom napretku, ali i momentumu koji bi „približio dve zemlje EU“.

„Bitno je uložiti iskrene napore da se razreše i prevaziđu sve razlike i specijalni izaslanik Miroslav Lajčak spreman je da pomogne na ovom putu“, rekao je Mas dodajući da Nemačka podržava Lajčaka.

Mas je dodao da je Nemačka „ozbiljna u svojoj podršci Kosovu“ i podsetio da je Nemačka među prvima priznala Kosovo.

Tri elementa dijaloga da pomognu Lajčaku

Haradinaj Stubla, s druge strane, rekla je da Kosovo ima velika očekivanja Nemačkog predsedavanja Evropskom unijom, prvenstveno kada je vizna liberalizacija u pitanju.

„Ovo pitanje, čvrsto verujemo, zahteva jako vođstvo Nemačke, viziju, strategiju i odlučnost kako bi se došlo do pozitivnog kraja, a nakon ispunjenja svih ugovornih obaveza“, rekla je ona.

Nemačku je opisala kao „kosovskog šampiona“ u Evropskoj uniji, između ostalog i zbog toga što viznu liberalizaciju za Kosovo drži na dnevnom redu.

U vezi sa dijalogom, Haradinaj Stubla je rekla da mu je potrebno „hitno definisanje tri ključna elementa“ koja bi „pomogla Lajčaku“.

„To su teritorijalni integritet i postojeće granice Kosova, kao i ustavni poredak. Jer nova Dodik Republika, na kojoj Srbija insistira, unutar teritorije Kosova bi bila razarajuća ideja koja bi ugrozila stabilnost, bezbednost i mir koji smo zajedno izgradili“.

Pozvala je još i na definisanje vremenskog okvira za dijalog jer je otvoren rok za dijalog „koristan samo Rusiji i drugim uticajima koji rade protiv vrednosti, principa i ciljeva EU“.

„Krajnji cilj, kako ga mi vidimo, je međusobno priznanje i nadamo se da ćemo imati podršku Nemačke za postizanje ovog strateškog cilja za region u doglednom vremenu“.

Haradinaj Stubla i Mas su osudili sinoćni napad u Beču ali i poželeli slobodne i fer izbore za predsednika SAD.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.