Haradinaj pozvao Srpsku listu da se vrati u Vladu Kosova

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj
Kosovski premijer tokom današnje konferencije za medije

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je predstavnike Srpske liste da se vrate u ovu vladu. Poziv im je preneo na jučerašnjem sastanku sa predsednikom i potpredsednikom te liste, Goranom Rakićem i Milanom Radoičićem, a danas je saopštio sam Haradinaj na konferenciji za medije.

“Sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i Milanom Radoičićem, koji sada ima političku funkciju u Srpskoj listi, razgovarao sam o partnerstvu sa njima i problemima koje imaju. Rekao sam im da bi bilo dobro da se vrate u vladu. Njihovo odsustvo ne šteti Kosovu, već samo njima,“ kazao je Haradinaj, prenosi RTK2.

Kakav je odgovor Haradinaj dobio za sada nema detalja, ali su poslanici Srpske liste, prema pisanju Zerija, u kosovskoj skupštini danas, umesto u delu sale gde je sedala opozicija, sedeli upravo sa poslanicima vladajuće koalicije, čiji su inače koalicioni partner.

Mesta su prethodno zamenili za deo gde inače sedi opozicija posle hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, kada su i poslanici ove liste, kako su sami rekli, zamrzli svoje funkcije u kosovskoj vladi.

Kritike na račun medija

Jedan od takođe potpredsednika Srpske liste, Igor Simić je, međutim, za Radio Kontakt Plus kritikovao medije zbog navoda da je Srpska lista sedela zajedno uz vladajuću koaliciju. Ono što su novinari danas videli u klupama kosovske skupštine i o tome izvestili, on je ocenio kao „neodgovornost i spinovanje kosovskih medija“, „permanentnim spekulacijama“, te „stvaranju kontroverzne kampanje protiv političkih lidera Srba“.

Iako je u prvom delu odgovora rekao da poslanici Srpske liste „svakoga dana odgovorno obavljaju svoj posao u smislu prave opozicije“, u nastavku je rekao takođe i da „bez obzira bili vlast ili opozicija, nisu u prilici da svoja mesta u skupštini pozicioniraju tamo gde mediji žele, kako bi oni koristili svaku priliku da se bave spekulacijama“.

Od zamrzavanja svojih funkcija ministri Srpske liste ne učestvuju na sastancima kosovske vlade. Sa druge strane, nisu napuštali svoje funkcije, već su nastavili sa svojim radom i na terenu, uključujući i sastanke i zasedanja odbora koje su organizovali kosovska vlada i skupština.


Pročitajte još:

Express: Rikalo u Skupštini posle Haradinajevog upozorenja

BLIC: Ste vi ministri? Nismo. Jesmo. Mislim, nismo. Da li su Srbi i dalje u Haradinajevoj vladi?

Kosovska vlada: Opštinska rukovodstva na sastanku sa vladom, na sastanku i Srpska lista

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.