Haradinaj: „Ni na stolu, ni iza naših leđa, granica se nikada neće dirati“

FOTO: Ramuš Haradinaj FB stranica

Predizborna kampanja za kosovske vanredne parlamentarne izbore nije još uvek počela, ali sudeći po aktivnostima kosovskih političara – i Albanaca i Srba, uveliko traje.

Bivši premijer i kandidat za novog, Ramuš Haradinaj je u Labu, u podujevačkoj opštini, danas „odao počast“ bivšim pripadnicima OVK, koje je nazvao herojima.

Pažnju medija je pre svega, još jednom privukla Haradinajeva izjava o onom što vidi kao nepromenljivu kosovsku granicu.

Postignuta granica se ni na stolu ni izvan njega neće nikada više dirnuti, kazao je.

„Današnji dan sve obavezuje zbog žrtvi podnetih za slobodu i zbog našeg prava da živimo slobodno na Kosovu, koje je naš siguran dom, koji ima siguran prag. Ovde nam je prag blizu, granica koja je zauvek nedodirljiva. Ni na stolu, ni iza naših leđa, ni na frontu ono što je postignuto više se nikada neće biti taknuto“, kazao je Haradinaj.

Podujevo se inače nalazi u neposrednoj blizini onog što je po Briselskom sporazumu definisano kao integrisani granični prelaz Merdare, sa čije druge strane je centralna Srbija.

Za to vreme austrijski kancelar Sebastian Kurc, kako je ranije danas preneo Tanjug, kaže da će Austrija podržati sva rešenja koja budu dogovorena u dijalogu Beograda i Prištine, uključujući i korekciju granica.

„Naš stav je jasan: podržavamo sve ono oko čega se dogovore strane, a tako i moguće korekcije granice, ako to na kraju vodi sveobuhvatnom rešenju, koje bi donelo više stabilnosti. Cilj mora biti da se sva otvorena pitanja dogovorom reše u dijalogu“, objasnio je Kurc.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.