Veselji: Sve zvaničnike PDK optužene za korupciju i nepotizam odmah razrešiti funkcija

Kadri Veselji
FOTO: Koha

Predsednik kosovske skupštine i lider PDK, Kadri Veselji saopštio je danas da je doneo odluku da se razreše svi politički imenovani kandidati PDK u javnim institucijama koji su optuženi za korupciju, kriminal i zloupotrebu službenog položaja, prenosi Koha. 

Veselji je na današnjoj konferenciji za štampu naveo da je ranije tokom ove nedelje obećao da će se „energično angažovati u borbi protiv korupcije, nepotizma i gnusnih zloupotreba“.

Naveo je da to i građani očekuju od njih, da im je „dosta obećanja i da žele da vide konkretne akcije“.

Ovim postupkom, Veselji tvrdi da postavljaju novi „etički standard“, da „prvo počinju od sebe, a da će onda ovaj standard proširiti i na svaki segment“.

Podsećamo, pre samo tri dana, Veselji je na izbornoj skupštini PDK kada je po drugi put izabran za predsednika ove političke opcije, obećao da će se „boriti protiv korupcije kao što se borio za oslobađanje Kosova od Srbije“.

Ovakav potez predsednika kosovske skupštine dolazi nakon višemesečnog insistiranja stranih ambasada u Prištini, posebno američke i britanske, da politički zvaničnici koji su umešani u afere korupcije, zloupotrebe službenog položaja, nepotizma, ne treba da obavljaju javne funkcije.

Kako bi dokazao da je odlučan u ovoj borbi, Veselji je saopštio da je doneo odluku:

„Politički imenovana lica iz redova PDK u kosovskim javnim institucijama koja imaju optužnice vezane za sumnju u zloupotrebu službenog položaja, korupciju ili nepotizam – odmah da se razreše funkcije”.

Dodao je da ova stranka neće kandidovati, niti podržavati kandidate bilo kojeg političkog subjekta, koji imaju potvrđene optužnice.

„PDK neće voditi osobe koje imaju optužnice vezane za sumnju u zloupotrebu službenog položaja, korupciju ili nepotizam, na bilo kom javnom položaju, niti će podržati takve kandidate koje mogu predložiti druge stranke ili građani“, rekao je Veselji.

Dodao je i da ova odluka „ne prejudicira njihovu krivicu i ishod suđenja“, te da će sva ova lica „kada budu bila oslobođena, imati zasluženo mesto u PDK i u institucijama“.

„Zato sam razgovarao sa stranačkim zvaničnicima koji imaju optužnice i informisao sam ih o oslobađanju od njihovih službenih dužnosti“, rekao je Veselji.

Savetnik predsednika kosovske skupštine, Njazi Krueziu (Njazi Kryeziu), izjavio je za T7 da nije reč o razrešenju, već o dogovoru sa Veseljijem.

„Nije razrešenje, to je dogovor sa gospodinom Kadrijem Veseljijem da svi zvaničnici sa optužnicama koji su politički imenovani napuste funkcije kako bi dali primer“, rekao je Veseljijev savetnik.

Inače, Krueziu je jedan od 11 optuženih u slučaju „Pronto“.

Isto je potvrdio i zamenik ministra odbrane, Agim Čeku (Agim Çeku), navevši da ga je Veselji jutros obavestio da više neće biti na ovoj poziciji, prenela je Gazeta Blic.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.