Belorusija kao i BiH ne priznaje Kosovo, ali to ovog puta nije sprečilo Tačija da ode u Minsk

tači
Foto: Balkanplus.net

Kosovski predsednik, Hašim Tači, pre samo mesec dana odbio je da učestvuje na samitu u Sarajevu zbog činjenice da Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo, kao i da BiH zahteva putnu vizu od građana Kosova, saopšteno je tada iz Tačijevog kabineta. Belorusija takođe ne priznaje Kosovo; štaviše, za razliku od BiH, sa običnim kosovskim dokumentima nije moguće uopšte ni ući u Belorusiju. Ove okolnosti, međutim, ovog puta, nisu sprečile Tačija da ode u Minsk kako bi prisustvovao otvaranju „Evropskih igara 2019“.

Iz kabineta kosovskog predsednika, juče je saopšteno da je Tači otputovao u Minsk na poziv predsednika Evropskog olimpijskog komiteta, Janeza Kocijančiča gde će sa mnogim predstavnicima evropskih zemalja, među kojima je i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prisustvovati ceremoniji otvaranja „Evropskih igara u Minsku 2019“.

Početkom maja, kosovski predsednik je odbio učešće na sastanku Glavnog odbora Evropske banke za obnovu u Sarajevu, kako su naveli iz njegovog kabineta tada, zbog činjenice da Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo, kao i da BiH zahteva putnu vizu od građana Kosova. 

Za razliku od BiH, gde građani Kosova uz putnu vizu ipak mogu da uđu, u Belorusiju ni tako ne bi mogli, barem ne sa kosovskim dokumentima.

Kako sa kosovskim dokumentima do Belorusije?

Potražili smo informaciju na koji način građani Kosova mogu da putuju u ovu zemlju sa kosovskim pasošem, još krajem oktobra, kada je, takođe, Tači otputovao u Belorusiju zbog učešća na panelu.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Kosova, pronašli smo informaciju da je državljanima Belorusije potrebna viza za ulazak na Kosovo, koju mogu izvaditi u Tirani ili Istanbulu.

Međutim, na istom sajtu nismo uspeli da pronađemo zvaničnu informaciju da li, odnosno na koji način kosovski građani mogu da putuju u Belorusiju.

Iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova, odeljenja za konzularne usluge, građanima tvrde da je moguće putovati u Belorusiju, s tim da se dozvola za ulazak mora izvaditi u Skoplju ili Beogradu. S druge strane, iz konzularnog odeljenja ambasade Belorusije u Beogradu građani dobijaju drugu informaciju – nemoguć je ulazak u Belorusiju imaocima kosovskog pasoša, a ovo potvrđuje i konzularno predstavništvo Belorusije u Skoplju. Međutim, nije potvrđeno i to da li se ovo odnosi i na imaoce diplomatskog pasoša sa Kosova.

Zbog sličnog problema, u kosovskim medijima je do sada bilo više napisa o tome da više kosovskih zvaničnika ima i pasoše Republike Albanije, i to čak diplomatske.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.