Kosovo deportuje osumnjičene za povezanost sa Gulenom 

19:10 – Kosovo deportuje osumnjičene za povezanost sa Gulenom 

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Kosovo deportuje šest turskih državljana u Tursku samo nekoliko sati nakon njihovog hapšenja zbog navodnih veza sa mrežom koju vodi Fetulah Gulen.

Kosovska policija uhapsila je šest Turaka koji rade sa mrežom škola u vlasništvu Gulena kojeg turski predsednik Redžep Tajip Erdogan krivi za pokušaj državnog udara pre dve godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova objavilo je u četvrtak saopštenje da su njihove boravišne dozvole ukinute, bez navođenja razloga zašto je to učinjeno.

Turski medij Hurriet izveštava da je Kosovska obaveštajna agencija u saradnji sa Turskom obaveštajnom agencijom uspjšno izvršila operaciju, prenosi Gazeta Express.

15:29 – Kosovska policija uhapsila petoro zbog veza sa Gulenom

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog) 

Kosovska policija je u četvrtak ujutru uhapsila pet građana Turske zbog navodnih veza sa takozvanim Gulenovim pokretom. Od vlasti se očekuje da ih deportuju u Tursku.

Gazeta Express saznaje da su uhapšeni direktori turskih škola na Kosovu, koje je Turska identifikovala kao pristalice Fetulaha Gulena – političkog protivnika turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Izvor: Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

Podneta su šest zahteva za zatvaranje svih Gulen škola na Kosovu. I upravo u četvrtak ujutru prvi zahtev Turske počeo je da se primjenjuje.

U jednoj od Gulen škola učenik je bio i sin predsednika Kosova Hašima Tačija, Endrit Tači. Prošle godine je završio školovanje u ovoj školi.

Međutim, sin predsednika Tačija nije jedini koji je pohađao ovu školu, tu se obrazuju mnoga deca političara, kosovskih lidera i drugih javnih lica u zemlji.

Čak je i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da ove škole pohađaju deca najvažnijih ljudi na Kosovu.


KoSSev: Mediji su u međuvremenu preneli da je uhapšeno šest turskih državljana.

Kosovska policija je u četvrtak ujutru obavila dve akcije u Prištini i u Đakovici. Express je saznao da su uhapšeni prebačeni u pograničnu policiju i da se očekuje da budu deportovani u Tursku.

Kosovska policija potvrdila je hapšenje pet direktora škole "Mehmet Akif", potvrđujući da su uhapšene osobe trenutno u odeljenju Ministarstva unutrašnjih poslova za strane državljane i da čekaju postupke deportacije.

"Uhapšena lica su turski zvaničnici ili pristalice Gulena, poznatiji kao Gulenisti. Svi su zvaničnici koledža Mehmet Akif," rekao je za Express izvor u policiji.

Službenici koledža "Mehmet Akif" potvrdili su za Gazetu Express da je Kosovska policija "misteriozno" uhapsila pet njihovih zaposlenih. Uhapšene osobe, prema navodima iz ovog koledža, zvaničnici su iz Prištine i još troje je iz Prizrena.

Uhapšene osobe su: M.E., I.K., K.D., C.O. i H.G.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.