Haradinaj kosovskim poslanicima: 53 miliona evra Behtel-Enki ili arbitraža

Ramuš Haradinaj u kosovskoj skupštini
Ramuš Haradinaj u kosovskoj skupštini

Ukoliko kosovski poslanici ne žele da vlada u Prištini američko-turskom konzorcijumu Behtel-Enki plati dodatnih 53 miliona evra za izgradnju auto-puta od Prištine do Đeneral Jankovića, mogu da donesu rezoluciju kojom će kasnije morati na arbitražu, poslanicima u kosovskoj skupštini rekao je premijer Kosova Ramuš Haradinaj. Tokom sednice u sredu  usledile su uzajamne optužbe zbog dugovanja ovom konzorcijumu.

Haradinaj je na zahtev parlamentarnih grupa DSK i Samoopredeljenje morao da objasni zbog čega ta vlada mora da izdvoji dodatnih 53 miliona evra za američko-turski konzorcijum Behtel-Enka, koji gradi auto-put do Đeneral Jankovića. Poslanici su zahtevali objašnjenje zbog čega je dugovanje sa 14,7 dostiglo 53 miliona evra.

„Ovaj iznos od 53 miliona raste. To nije tačno. Dakle, dugovanja prema Behtel-Enki sa 14,7 mogu da porastu na 16,6 milona. Svi drugi troškovi prekoračuju ugovor. Ugovor je potpisan na 42 meseca, produžen na još 11 meseci, sa obračunatim troškovima to je oko 16,5 miliona. Zašto 53 miliona evra?“, izjavio je poslanik Samoopredeljenja Ljiburn Aljiu.

Bivši ministar infrastrukture Ljutfi Žarku, sada poslanik DSK, rekao je da je odluka da se američko-turskom konzorcijumu uplati još 53 miliona evra u suprotnosti sa zakonima Kosova, zahtevajući smenu ministra infrastrukture Palja Ljekaja.

„Troškovi od 53 miliona evra su u suprotnosti sa zakonima Kosova i takav uslov je neosnovan. Znajući to, kompanija je ugovore potpisala samo sa Palj Ljekajem, zaobilazeći menadžera ugovora. Ljekaj je priznao da je prekršio pravila ugovora, čak je uputio zvanično pismo članovima skupštinskog odbora za ekonomski razvoj,” izjavio je Žarku.

Premijer Haradinaj je nekoliko puta za govornicom rekao da vlada nije imala izbora, da on nije potpisao ugovor, ali je zatekao dugove koji treba da se izmire.

”Ukoliko skupština odluči drugačije, nemam ništa protiv, spreman sam za međunarodnu arbitražu,” dodao je Haradinaj.

„Da donesemo odluku, glasajmo za rezoluciju da odustanemo od ove isplate i idemo na arbitražu, ali onda moramo da branimo našu odluku,“ rekao je Haradinaj.

Ukoliko je i prekršen zakon, to je učinio DSK, otišao je dalje kosovski premijer, koji smatra da ova stranka sada koristi interpelaciju, kako bi odbacila odgovornost.

„DSK je novac namenjen izgradnji auto-puta preusmerio na opštine u kojima su imali vlast,“ tvrdio je Haradinaj.

Na Haradinajevu optužbu reagovao je poslanik DSK Kujtim Šalja:

„Tokom mog mandata, najviše projekata imao sam u opštinama u kojima je Alijansa za budućnost Kosova na vlasti, u Dečanima i Obiliću, zato pažljivo pogledajte. Vlada nije objavila nikakav dokument o računima koji su plaćeni Behtelu, a odluka Haradinajeve vlade da plati 53 miliona je proizvoljna.”

Šef poslaničke grupe DPK Memlji Krasnići smatra da je za ovu situaciju kriva stranačka politika DSK, Dardan Sejdiju iz Socijaldemokratske partije predlaže vladi da objavi ugovor o kome bi se raspravljalo, dok je Biljalj Šerifi, šef parlamentarne grupe Nisma zatražio angažovanje spoljnog revizora koji bi ispitao čitav slučaj.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.