Haradinaj: Ideja o podeli Kosova zaustavljena u Berlinu

Samit sastanak Berlin
Foto: Tanjug/Marina Maksimović

Bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, koji se otvoreno protivi podeli Kosova, a koji je često optuživao Hašima Tačija, Aleksandra Vučića, Edija Ramu i Federiku Mogerini da su oni zapravo radili na realizaciji ove ideje, u razgovoru sa novinarima RTV21, poručio je da je podela zaustavljena na Berlinskom samitu.

Na poslednjem samitu evropskih lidera u Berlinu u maju je zaustavljena ideja etničke podele, tvrdi Haradinaj.

„Ustavni Sud nije nikoga ovlastio da ide i priča o podeli Kosova. Niti da ide i učestvuje u jednom  netransparentnom procesu gde se priča o podeli zemlje“, rekao je Haradinaj.

Smatra da je njegova misija bila upravo da zaustavi proces podele.

„Da izađem i uklonim svaku silu, svaki legitimitet tog procesa – da vratim proces u sigurne ruke, kao što je to bio slučaj na samitu u Berlinu“.

Podseća i na to da je i nemačka kancelarka, Angela Merkel, poručila takođe tada da je protiv razgraničenja.

„S obzirom na to da je kancelarka Merkel iznela jasan stav protiv promene granica, podele Kosova, to je bila moja misija“, naglasio je Haradinaj.

Bivši kosovski premijer se, ubrzo nakon završenog majskog Berlinskog samita požalio na to da kosovski, srpski i albanski predsednik, zajedno sa visokom predstavnicom EU, u tajnosti rade na razgraničenju Kosova. Od tada je u više navrata izjavljivao da neće dozvoliti da dođe do podele Kosova.

Govoreći o taksama, takođe ostaje pri čvrstom stavu da one ne bi trebalo da budu ukinute „jer će se time stvoriti jedna praznina koju bi trebalo onda nečim drugim popuniti“.

„A nešto drugo bi onda moglo da za Kosovo bude bolan zahtev“, zaključio je Haradinaj.

Upravo se takse u najvećem delu javnosti smatraju instrumentom kojim je Haradinaj do sada uspevao da spreči realizaciju etničke podele, za koju se spekuliše da bi mogla da čini osnovu budućeg sporazuma Beograda i Prištine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.