Gutereš ponovo izabran za generalnog sekretara UN

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izabrala je generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za drugi petogodišnji mandat, prenosi Beta. Gutereš će biti vodeći svetski diplomata još pet godina, počev od 1. januara.

Petnaest članova Saveta bezbednosti usvojilo je ranije ovog meseca kratku rezoluciju aklamacijom i odobrilo saopštenje kojim je podržao Gutereša – jedinog kandidata.

Gutereš je tada rekao da je odluka Saveta bezbednosti velika čast i da bi „bio duboko zahvalan kada bi mi Generalna skupština poverila odgovornosti i tokom drugog mandata“.

Njegov reizbor za šefa UN juče je potvrđen glasanjem Generalne skupštine.

Bivšeg portugalskog premijera i šefa agencije UN za izbeglice (UNHCR), Generalna skupština je izabrala za dužnost generalnog sekretara UN, u trci za taj položaj u oktobru 2016, u kojoj je u početku bilo 13 kandidata – sedam žena i šest muškaraca.

Gutereš je nasledio Ban Ki-muna, a na dužnost je stupio 1. januara 2017.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.