Popović: Na Kosovu za naknadu štete za uništenu imovinu podneto 18.000 tužbi

Oštećena crkva
Foto: N1

Pomoćnik direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Igor Popović, rekao je da su procene da se pred različitim organima na KiM vodi oko 80.000 postupaka u vezi sa uzurpacijom i drugim povredama prava na imovinu, a da je samo za naknadu štete za uništenu i oštećenu imovinu podneto 18.000 tužbi, piše FoNet.

Popović je tokom onlajn diskusije „Imovinska prava na Kosovu i Metohiji“ naglasio da je pitanje uzurpirane imovine krupno za Srbe koji žive na KiM ili su raseljeni, i istakao da je najteža situacija na području Metohije, a posebno Peći, Kline, Orahovca, Suve Reke i Đakovice.

„To su praktično zabranjena mesta za Srbe, ne mogu ni da obiđu grobove svoje familije, a kamoli da posete srušene ili uzurpirane kuće“, rekao je Popović i upozorio da se Srbi suočavaju sa brojnim teškoćama ukoliko pokušaju čak i samo da se raspitaju o svojoj imovini, uključujući i to da se „hapse na pravdi Boga“ na osnovu, kako kaže, lažnih prijava za ratne zločine, koje u nekim slučajevima podnose upravo uzurpatori njihove imovine.

Kada je reč o broju postupaka koji se vode pred kosovskim organima, postoje razlike u proceni koliko ih ima, na šta su ukazali Popović i pravni stručnjak Milan Antonijević, koji je takođe učestvovao u diskusiji u organizaciji Centra za zastupanje demokratske kulture i Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative.

Popović je rekao da se procena zasniva, između ostalog, na podacima da je pred Direkcijom za stambene i imovinske odnose (KPD), koju je UNMIK osnovao 2000. godine, predato 29.000 zahteva do 2006. godine, među kojima su 27.500 podneli Srbi kao raseljena lica čija je imovina uzurpirana od 1999. godine.

„Kasnije, kada je formirana tzv. Kosovska agencija za imovinu, ona je do decembra 2007. primila 42.364 zahteva. Dakle, to je već oko 70.000 predmeta, a tu je još 18.000 tužbi za naknadu štete za uništenu i oštećenu imovinu“, rekao je Popović i upozorio da postoji i nekoliko hiljada „falsifikata“, odnosno postupaka na osnovu lažnih dokumenata o prodaji imovine koje su pokrenuli uzurpatori imovine.

Antonijević je skrenuo pažnju da se baratalo i sa drugim ciframa kada je reč o postupcima u vezi sa imovinom i da se od inicijalnih 42.000 postupaka došlo do 70.000, što je brojka kojom se, kako je rekao, barata u poslednjih nekoliko godina.

„Kosovska agencija za upoređivanje i verifikaciju je to svela na 12.000 slučajeva i to govori o ogromnom prostoru za rad na tom projektu, za dalju podršku EU i za analizu efekata“, kazao je Antonijević.

On je istakao da se mnogi ne usuđuju da pokrenu postupke u vezi sa imovinom, misleći da će napraviti dogovore sa onima koji su u posedu njihove imovine.

„Moramo da vidimo kako najodgovornije da se pomogne ljudima da taj broj slučajeva i poraste, da se postupci pokreću, da se vidi kako da se izađe iz tog kruga nepoštovanja sudskih odluka, jer vi i kada dođete do sudske odluke na Kosovu, ona se ne poštuje“, kaže Antonijević.

On je upozorio i na niz problema sa kojima se suočavaju oni koji pokušavaju da dođu do svog poseda, kao što su falsifikovana dokumenta, namerno oštećenje imovine, uzurpacija uz pretnju i ucene i na kraju – katastarsko krivotvorenje.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.